Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?
Sprawdzony przepis na aromatyczny sos grzybowy. Jest kremowy, zawiesisty i ma głęboki smak. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, makaronem, kaszą, kotletami ziemniaczanymi czy jarskimi gołąbkami. Wypróbujcie koniecznie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Sosy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
 - W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę, dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
 - Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez 10-15 min. pod przykryciem często mieszając.
 - Żółtka i mąkę roztrzepać ze śmietanką i powoli wlewać do grzybów, ciągle mieszając, aż do zagotowania sosu.
 - Gdyby był za gęsty, rozprowadzić odrobiną mleka.
 - Zestawić z ognia i doprawić kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl