Pierś kurczaka duszona z warzywami
Duszona pierś kurczaka w sosie z warzywami to danie, które musicie przygotować. Mięciutkie kawałki mięsa, kremowy sos i solidna porcja ulubionych warzyw. Do tego kasza lub ryż i pyszny, zdrowy sycący obiad gotowy. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
oprac. Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso pokrój na kotlety, lekko rozklep, posól solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso; przełóż na talerz.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewki i seler naciowy w plasterki. Na tej samej patelki, na której smażył się kurczak podsmaż cebulę, seler i marchewkę.
- Wsyp ziele angielskie i liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz wlej wodę. Duś warzywa ok. 15 min. Posmakuj sos i ewentualnie dopraw.
- Dodaj kurczaka oraz groszek i duś jeszcze przez ok. 10 min. W razie potrzeby dolej wodę. Do sosu dodaj śmietankę, uprzednio ją hartując. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.
- Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl