Pierś kurczaka duszona z warzywami

Duszona pierś kurczaka w sosie z warzywami to danie, które musicie przygotować. Mięciutkie kawałki mięsa, kremowy sos i solidna porcja ulubionych warzyw. Do tego kasza lub ryż i pyszny, zdrowy sycący obiad gotowy. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Duszony kurczakDuszony kurczak
oprac. Katarzyna Kwella

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietanki 12 proc. (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Przepis

  • Mięso pokrój na kotlety, lekko rozklep, posól solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso; przełóż na talerz.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewki i seler naciowy w plasterki. Na tej samej patelki, na której smażył się kurczak podsmaż cebulę, seler i marchewkę.
  • Wsyp ziele angielskie i liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz wlej wodę. Duś warzywa ok. 15 min. Posmakuj sos i ewentualnie dopraw.
  • Dodaj kurczaka oraz groszek i duś jeszcze przez ok. 10 min. W razie potrzeby dolej wodę. Do sosu dodaj śmietankę, uprzednio ją hartując. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.
  • Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości