Pij szklankę na czczo. Stabilizuje poziom cukru i reguluje ciśnienie
Przyjęło się, że dzień rozpoczynamy od szklanki kawy lub herbaty, a w najlepszym przypadku od wody z cytryną. Znany specjalista ds. zdrowia, dr Eric Berg, poleca jednak sok z selera. Korzyści płynące z jego spożywania są niesamowite. Oto dlaczego warto go pić codziennie.
Sok z selera zyskuje na popularności dzięki swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym. To nie tylko modny napój, ale przede wszystkim źródło witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie. Już jedna szklanka wystarczy, by zapewnić sobie pewną ilość kwasu foliowego w diecie, dlatego jest to świetny produkt dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dr Berg (który na poście przerywanym i diecie keto "zjadł zęby") wspomina o jeszcze innych właściwościach takiego napoju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Dlaczego warto pić sok z selera naciowego?
Seler w 95 procent składa się z wody, więc jest świetnym produktem nawadniającym. Oprócz tego ma tylko 16 kilokalorii w 100 gramach, więc na pewno od niego nie przytyjemy (chyba że ktoś wpadnie na pomysł jedzenia 20 kg tego warzywa dziennie). Warzywo zawiera błonnik, który hamuje uczucie głodu, usprawnia procesy trawienia i zapobiega zaparciom. Jest źródłem witamin (przede wszystkim witaminy K, ale zawiera również śladowe ilości witamin A i C), żelaza, wapnia i niewiele sodu, dzięki czemu ilość tego ostatniego składnika w diecie się nie zmieni. Nie możemy zapomnieć o flawonoidach, które działają jak silne przeciwutleniacze.
Sok z selera znany jest również ze swoich właściwości diuretycznych. Co to w praktyce oznacza? Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, co przyczynia się do redukcji obrzęków. Picie tego napoju ma też zbawienny wpływ na naszą skórę, może też łagodzić objawy egzemy i trądziku. Badania pokazują, że regularne picie selera może też obniżyć ciśnienie krwi. Mało tego, sok z selera obniża poziom glukozy we krwi u osób w stanie przedcukrzycowym.
Sok z selera zawiera jeszcze inne ważne składniki
Mowa tu o fitoskładnikach, czyli roślinnych związkach chemicznych, które mają działanie antyoksydacyjne. Najważniejsze są cztery: kempferol, apigenina, 3-n-butyloftalid, kwas kumarowy. Kempferol ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ten składnik jest pomocny w walce z rakiem skóry, wątroby i jelita grubego.
Apigenina to polifenol działający relaksująco na mięśnie. Wspomaga także prawidłową higienę snu, a także może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Ma też właściwości antycukrzycowe. 3-n-butyloftalid ma ogromne znaczenie dla regeneracji organizmu, szczególnie po przebytym udarze. Wspomaga regenerację układu nerwowego oraz poprawia mikrokrążenie krwi. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Ostatnim składnikiem jest kwas kumarowy. Przede wszystkim pomaga on chronić nasz organizm (szczególnie żołądek i jelita) przed wrzodami. Zdaniem eksperta ów związek pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu nie odczuwamy nagłego wyrzutu insuliny.
Jak pić sok z selera?
Pierwsza zasada jest taka, że pijemy go od razu po przebudzeniu, czyli na czczo. Można do niego dodać sok z cytryny, lub limonki, który podkręci smak i "dołoży" witaminę C. Najlepiej smakuje z jabłkiem, bananem i świeżym imbirem. Składniki wystarczy umyć, pokroić i zblendować, a na koniec przetrzeć przez sitko. Warto jednak pamiętać, że seler jest silnym alergenem i nie każdy może po niego sięgać.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.