Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem

Warzywne risotto to świetny sposób na obiad w duchu zero waste. Możecie wykorzystać produkty które akurat macie w swojej lodówce. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafioremRisotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem
Monika Lemko

Składniki

  • 250 g ryżu na risotto arborio
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 cebula czosnkowa ok. 100 g
  • 1 cebula różowa ok. 100 g
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 250 g selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 30 g startego sera długo dojrzewającego np. grana padano
  • sól do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku

Ponadto:

  • mały kalafior
  • olej rzepakowy cytryna z bazylią
  • sól, pieprz do smaku
  • kurkuma mielona

Przepis

  • W rondelku zagotowujemy bulion i trzymamy cały czas na małym ogniu.
  • Trzy rodzaje cebuli kroimy w drobną kostkę, a selera w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Dodajemy selera naciowego, mieszamy i wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty.
  • Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
  • Bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
  • Kiedy ryż będzie al dente, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy zimne masło, ser i delikatnie mieszamy.
  • Szczypiorek, zieloną pietruszkę i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.
  • W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego smakowego cytryna bazylia, podsmażamy na nim pokrojonego na plastry kalafiora, którego oprószamy solą, kurkumą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja