Lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego

Mamy przepyszną propozycję dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Aromatyczna lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego będzie niezapomnianym kulinarnym przeżyciem wartym powtórzenia.

Lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowegoLasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 białka
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 filety anchois
  • 100 g sera pleśniowego
  • świeża bazylia
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przepis

  • Do miski wrzucamy połowę posiekanej cebulki i czosnek, dodajemy mielone mięso z kurczaka, białka jaja i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszamy dokładnie, dodajemy posiekane listki bazylii.
  • Płaty makaronu lasagne wkładamy po kolei do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy według przepisu.
  • Dno żaroodpornego naczynia smarujemy śmietanką, kładziemy płat lasagne, na to 1 cm warstwę farszu z kurczaka, posypujemy posiekaną cebulką.
  • Kładziemy kolejny płat lasagne, smarujemy śmietanką, nakładamy farsz i posypujemy posiekanym selerem naciowym, tak układamy kolejne warstwy.
  • Na wierzch układamy płat lasagne, smarujemy go śmietanką, posypujemy posiekaną cebulką i czosnkiem, układamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
  • Do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, rozdrobniony ser pleśniowy, zalewamy słodką śmietanką i gotujemy.
  • Dodajemy posiekane filety anchois, redukujemy sos, na koniec dodajemy posiekane listki bazylii, sok z cytryny, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, sól i pieprz.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato