Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem

Jeśli przygotowujesz szakszukę od zera, postaraj się przygotować sos poprzedniego dnia wieczorem, żeby zaoszczędzić czas rano. Niewielka, głęboka patelnia jest idealnym naczyniem do przygotowania dania z tego przepisu. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni.

Szakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużemSzakszuka sirtuinowa (zapiekane jajka z pikantnym sosem pomidorowym i jarmużem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 30 g selera naciowego, drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 30 g jarmużu bez łodyżek, grubo posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie jajka

Przepis

  • Rozgrzej małą, głęboką patelnię na małym lub średnim ogniu Dodaj oliwę i podsmażaj cebulę, czosnek, seler, chili i przyprawy przez 1–2 minuty.
  • Dodaj pomidory i pozostaw sos, by dusił się przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Wrzuć jarmuż i duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli uważasz, że sos robi się zbyt gęsty, po prostu dodaj trochę wody. Gdy sos osiągnie gładką, kremową konsystencję, dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
  • Zrób w sosie dwa małe wgłębienia i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią. Pozostaw jajka pod przykryciem, by gotowały się przez 10–12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą wciąż płynne. Jeśli chcesz, żeby były twarde, gotuj jeszcze przez 3–4 minuty. Podawaj natychmiast – najlepiej prosto z patelni.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach