Spaghetti z pulpetami
Ten prosty, sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis pozwala na wykorzystanie dojrzałych w słońcu pomidorów. Podajemy składniki w ilościach w sam raz na cztery spore porcje, bo na makaron zawsze warto zaprosić przyjaciół.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g spaghetti
- świeżo tarty parmezan
Pulpety:
- 600 g mielonej chudej wołowiny
- łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 kromki bułki namoczonej w mleku
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
- 2 jaja
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
*Sos: *
- 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane łodygi selera
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- cukier
Przepis
- Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić.
- Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić.
- Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje.
- Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i doprawić.
- Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl