Ribollita - zupa z fasolą i kapustą

Ribollita to toskańska zupa – w wolnym tłumaczeniu – potrójnie gotowana. Co to znaczy? Że po ugotowaniu przez kolejne 3 dni można ją podawać i podgrzewać w inny sposób. Pochodzi z biedniejszej kuchni, cucina povera. Jest symbolem tego, jak gotować i nie marnować jedzenia.
Ribollita to mocno warzywna zupa chlebowa, która powstaje z resztek minestrone. Bywa, że w jej skład wchodzi mięso, ale nie jest to reguła. W ribollicie nie może zabraknąć cavolo nero, czyli czarnej kapusty, znanej u nas jako jarmuż toskański. Warto też sięgnąć po inne liście zalegające w lodówce (jarmuż, liście kalafiora, brokuła czy kalarepy). Tutaj rządzi zasada: im więcej tym lepiej!

Ribollita - zupa z fasolą i kapustąRibollita - zupa z fasolą i kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3–4 ziemniaki
  • 1–2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liście jarmużu toskańskiego lub klasycznego
  • kilka sztuk buraka liściowego (opcjonalnie)
  • inne jadalne liście i zioła (bazylia, oregano, pietruszka, koperek)
  • 1–2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki cannellini
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • chleb

Dzień 1

  • W garnku rozgrzej oliwę i wsyp posiekaną cebulę.
  • W międzyczasie obierz i pokrój marchewki i ziemniaki. Podobnie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z cebulą. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili pozostałe warzywa. Chwilę smaż.
  • Wlej bulion lub wodę. Gotuj około 10 minut, po czym wsyp posiekany jarmuż i inne liście i zioła. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

Dzień 2

  • Mocno podgrzej zupę.
  • W większym naczyniu na spodzie ułóż cienko pokrojone kromki (najlepiej czerstwego) chleba. Zalej częścią wrzącej zupy. Jeśli jest jej wystarczająco dużo, zrób kolejną warstwę chleba i znów zalej. Przykryj pokrywką i zostaw na 10 minut. Podawaj.

Dzień 3

  • Pozostałości zupy i chleba wymieszaj.
  • Wlej do naczynia żaroodpornego otłuszczonego oliwą. Zapiekaj w 200 st. C przez około 20 minut. Podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca