Pij taki sok nawet codziennie. Nie będziesz jak balon i poprawisz trawienie

To napój, który kusi intensywnym kolorem i właściwościami odżywczymi. Kiedy chrupiące łodygi pojawią się w sklepach, dopisz je na listę zakupów. Wyjdzie ci to na zdrowie.

Sok z selera naciowego to bomba witaminSok z selera naciowego to bomba witamin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Seler naciowy bez problemu znaleźć można w wielu sklepach, ale czasem brakuje pomysłów na to, jak go wykorzystać. Ten zielony składnik nie tylko urozmaici smak sałatki czy warzywnej potrawki, ale będzie wspaniałą bazą do stworzenia zdrowego i orzeźwiającego soku. Chociaż smak nie każdego zachwyci po pierwszym łyku, to warto dać mu szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Właściwości soku z selera naciowego

Seler naciowy to zielona bomba witaminowa. Znaleźć w nim można witaminy A, K, C oraz te z grupy B. Na dodatek bogaty jest w magnez, wapń i potas. Dzięki temu wspiera odporność i ogólny dobrostan organizmu. Zawarty w nim błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, hamując również uczucie głodu. W selerze naciowym znaleźć można także flawonoidy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają spowolnić proces starzenia się organizmu.

Seler naciowy to naturalne wsparcie dla diety
Seler naciowy to naturalne wsparcie dla diety © Pixabay | jackmac34

Seler naciowy ma również właściwości diuretyczne, czyli moczopędne. Dzięki temu może być pomocny w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, walcząc w ten sposób z obrzękami. W dużej mierze składa się z wody, poprawiając ogólne nawodnienie. Jest to kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów, w tym właśnie do unikania zatrzymywania płynów.

Przepis na sok z selera naciowego

Sok z selera ma świeży, delikatnie słony smak. Niektórzy mogą narzekać na jego intensywność i gorycz. Wszystko zależy od tego, jak świeże łodygi wybierzemy. Im będą jaśniejsze, tym większa szansa na to, że będą też delikatniejsze. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie selera z bananem, jabłkiem, cytryną czy imbirem. Nie tylko złagodzi to smak, ale również pozwoli dostarczyć jeszcze więcej składników odżywczych.

Składniki:

  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka, najlepiej słodko-kwaśne,
  • 1 cm korzenia imbiru
  • pół limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Seler naciowy dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Jabłka pokrój na ósemki, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  3. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. W sokowirówce umieszczaj na zmianę kawałki selera, jabłek oraz imbiru. Opcjonalnie możesz zblendować całość, dodając odrobinę wody, by sok był rzadszy. Aby był klarowany, możesz dodatkowo przetrzeć zblendowaną masę przez sitko.
  5. Do soku z selera wyciśnij limonkę i dokładnie wymieszaj.

Gotowy sok wypij na świeżo, od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu