Pij taki sok nawet codziennie. Nie będziesz jak balon i poprawisz trawienie

To napój, który kusi intensywnym kolorem i właściwościami odżywczymi. Kiedy chrupiące łodygi pojawią się w sklepach, dopisz je na listę zakupów. Wyjdzie ci to na zdrowie.

Sok z selera naciowego to bomba witaminSok z selera naciowego to bomba witamin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Seler naciowy bez problemu znaleźć można w wielu sklepach, ale czasem brakuje pomysłów na to, jak go wykorzystać. Ten zielony składnik nie tylko urozmaici smak sałatki czy warzywnej potrawki, ale będzie wspaniałą bazą do stworzenia zdrowego i orzeźwiającego soku. Chociaż smak nie każdego zachwyci po pierwszym łyku, to warto dać mu szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Właściwości soku z selera naciowego

Seler naciowy to zielona bomba witaminowa. Znaleźć w nim można witaminy A, K, C oraz te z grupy B. Na dodatek bogaty jest w magnez, wapń i potas. Dzięki temu wspiera odporność i ogólny dobrostan organizmu. Zawarty w nim błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, hamując również uczucie głodu. W selerze naciowym znaleźć można także flawonoidy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają spowolnić proces starzenia się organizmu.

Seler naciowy to naturalne wsparcie dla diety
Seler naciowy to naturalne wsparcie dla diety © Pixabay | jackmac34

Seler naciowy ma również właściwości diuretyczne, czyli moczopędne. Dzięki temu może być pomocny w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, walcząc w ten sposób z obrzękami. W dużej mierze składa się z wody, poprawiając ogólne nawodnienie. Jest to kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów, w tym właśnie do unikania zatrzymywania płynów.

Przepis na sok z selera naciowego

Sok z selera ma świeży, delikatnie słony smak. Niektórzy mogą narzekać na jego intensywność i gorycz. Wszystko zależy od tego, jak świeże łodygi wybierzemy. Im będą jaśniejsze, tym większa szansa na to, że będą też delikatniejsze. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie selera z bananem, jabłkiem, cytryną czy imbirem. Nie tylko złagodzi to smak, ale również pozwoli dostarczyć jeszcze więcej składników odżywczych.

Składniki:

  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka, najlepiej słodko-kwaśne,
  • 1 cm korzenia imbiru
  • pół limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Seler naciowy dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Jabłka pokrój na ósemki, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  3. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. W sokowirówce umieszczaj na zmianę kawałki selera, jabłek oraz imbiru. Opcjonalnie możesz zblendować całość, dodając odrobinę wody, by sok był rzadszy. Aby był klarowany, możesz dodatkowo przetrzeć zblendowaną masę przez sitko.
  5. Do soku z selera wyciśnij limonkę i dokładnie wymieszaj.

Gotowy sok wypij na świeżo, od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm