Pij taki sok nawet codziennie. Nie będziesz jak balon i poprawisz trawienie
To napój, który kusi intensywnym kolorem i właściwościami odżywczymi. Kiedy chrupiące łodygi pojawią się w sklepach, dopisz je na listę zakupów. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Seler naciowy bez problemu znaleźć można w wielu sklepach, ale czasem brakuje pomysłów na to, jak go wykorzystać. Ten zielony składnik nie tylko urozmaici smak sałatki czy warzywnej potrawki, ale będzie wspaniałą bazą do stworzenia zdrowego i orzeźwiającego soku. Chociaż smak nie każdego zachwyci po pierwszym łyku, to warto dać mu szansę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Właściwości soku z selera naciowego
Seler naciowy to zielona bomba witaminowa. Znaleźć w nim można witaminy A, K, C oraz te z grupy B. Na dodatek bogaty jest w magnez, wapń i potas. Dzięki temu wspiera odporność i ogólny dobrostan organizmu. Zawarty w nim błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, hamując również uczucie głodu. W selerze naciowym znaleźć można także flawonoidy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają spowolnić proces starzenia się organizmu.
Seler naciowy ma również właściwości diuretyczne, czyli moczopędne. Dzięki temu może być pomocny w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, walcząc w ten sposób z obrzękami. W dużej mierze składa się z wody, poprawiając ogólne nawodnienie. Jest to kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów, w tym właśnie do unikania zatrzymywania płynów.
Przepis na sok z selera naciowego
Sok z selera ma świeży, delikatnie słony smak. Niektórzy mogą narzekać na jego intensywność i gorycz. Wszystko zależy od tego, jak świeże łodygi wybierzemy. Im będą jaśniejsze, tym większa szansa na to, że będą też delikatniejsze. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie selera z bananem, jabłkiem, cytryną czy imbirem. Nie tylko złagodzi to smak, ale również pozwoli dostarczyć jeszcze więcej składników odżywczych.
Składniki:
- 3-4 łodygi selera naciowego,
- 2 jabłka, najlepiej słodko-kwaśne,
- 1 cm korzenia imbiru
- pół limonki.
Sposób przygotowania:
- Seler naciowy dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Jabłka pokrój na ósemki, usuwając ze środka gniazda nasienne.
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- W sokowirówce umieszczaj na zmianę kawałki selera, jabłek oraz imbiru. Opcjonalnie możesz zblendować całość, dodając odrobinę wody, by sok był rzadszy. Aby był klarowany, możesz dodatkowo przetrzeć zblendowaną masę przez sitko.
- Do soku z selera wyciśnij limonkę i dokładnie wymieszaj.
Gotowy sok wypij na świeżo, od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.