Zupa z jarmużu i prażonych orzechów włoskich

Większość uważa, że ta zupa sama w sobie jest sycąca, ale możesz podać ją z domowymi krakersami gryczanymi z ziarnami.

Zupa z jarmużu i prażonych orzechów włoskichZupa z jarmużu i prażonych orzechów włoskich
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej na plastry
  • 30 g selera naciowego, pokrojonego na plasterki
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 75 g białej fasoli z puszki lub ugotowanej w domu, na przykład cannellini albo haricot
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g jarmużu, grubo posiekanego
  • 4 połówki orzechów włoskich, posiekane

Przepis

  • W średnim rondlu rozgrzej na małym lub średnim ogniu łyżeczkę oliwy z oliwek i smaż czerwoną cebulę, seler i czosnek przez 2–3 minuty. Gdy zrobią się miękkie, dodaj tymianek, fasolę oraz bulion i doprowadź do wrzenia.
  • Duś przez 25 minut na małym ogniu, potem dodaj jarmuż i gotuj jeszcze przez 10 minut. Gdy wszystkie składniki będą dobrze ugotowane, zblenduj mieszankę na gładką masę. Możesz dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Jeśli przed zblendowaniem sprawia wrażenie bardzo wodnistej, po prostu zwiększ ogień i utrzymuj w stanie wrzenia, dopóki nie zgęstnieje.
  • W czasie gdy zupa się gotuje, rozgrzej piekarnik do 160 st. C i praż orzechy włoskie przez 10–15 minut, aby były apetycznie zrumienione – uważnie je obserwuj, bo łatwo mogą się przypalić.
  • Podawaj zupę skropioną pozostałą łyżeczką oliwy z oliwek z prażonymi orzechami.
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀