Risotto z amarantusem i miso
Czy wiesz, że amarantus ma wysoką zawartość aminokwasu lizyny, tylko w niewielkich ilościach spotykanego w innych zbożach. Jak podkreśla Paul Pitchford w „Odżywianiu dla zdrowia”, połączenie lizyny i zboża o mniejszej zawartości tego aminokwasu (jak np. ryż) zapewnia posiłek bogatszy w białko niż mięso! Do tego wspierające florę jelitową miso i duża ilość bogatej w żelazo oraz witaminę C pietruszki. To jedno z moich ulubionych dań w naszym zimowym menu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
- 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 por (biała część) pokrojony w półplasterki
- 1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 1–2 drobno poszatkowane ząbki czosnku,
- 250 g ryżu arborio
- 3 łyżki (około 50 g) amarantusa
- ½ łyżeczki ziarenek kozieradki
- około 1 l wrzątku
- 4 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka płatków z drożdży nieaktywnych
Składniki
Do podania: grubo zmielone pestki dyni, pęczek poszatkowanej natki pietruszki
Przepis
- Na tłuszczu podsmażamy seler, por, marchewkę, czosnek i ryż około 10 minut. Praktycznie cały czas mieszamy, aby nie przypalić warzyw. Dodajemy amarantus, kozieradkę i wlewamy około 250 ml wrzątku.
- Często mieszamy i czekamy, aż składniki wchłoną większość płynu. Wlewamy kolejne 250 ml wrzątku i postępujemy analogicznie. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie delikatnie al dente (po rozgnieceniu w palcach będzie widoczna biała plamka), a risotto będzie miało konsystencję półpłynną.
- Dodajemy sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
- Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miso i płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypane zmielonymi pestkami dyni z dużą ilością natki pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl