Meksykańskie naleśniki. Pyszny pomysł na obiad

Rewelacyjne naleśniki z nadzieniem z mielonego mięsa, czerwonej fasoli, papryki, zapiekane z żółtym serem. Takie naleśniki są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Zobaczcie, jak przygotować sprawdzony przepis.

Meksykańskie naleśniki. Pyszny pomysł na obiadMeksykańskie naleśniki. Pyszny pomysł na obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (20 dag)
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dag startego żółtego sera
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
  • Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
  • Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut.
  • Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę i seler naciowy. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać.Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  • Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć. Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna