Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi

Wołowina po burgundzku to idealne rozwiązanie, gdy chcemy – albo musimy – podać kolację dla wielu osób, a jednocześnie nie chcemy spędzić wieczoru w kuchni. Danie robi się właściwie samo w żeliwnym garnku w piekarniku. Przyrządzona w ten sposób długo duszona w winie wołowina jest krucha i soczysta, a najlepiej smakuje z maślanym purée lub po prostu z kawałkami bagietki.

Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koiBœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 kg rozbratla wołowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej cabernet sauvignon)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g miodu lipowego
  • ¼ pora (ok. 30 g)
  • 1 obrana średnia biała cebula
  • 1 obrana średnia marchewka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła

Przepis

  • Rozbratel oczyść z błon i przerostów. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodawaj mięso małymi partiami i smaż, aż uzyska złoty kolor, a następnie przekładaj do głębokiego żaroodpornego naczynia.
  • Piekarnik rozgrzej do 185 st. C. Warzywa pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z pokrojonymi warzywami, a całość dodaj do usmażonego mięsa, przykryj i wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj ok. 2 godzin, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Po tym czasie odlej szklankę soku spod mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj sos z mięsa i podgrzewaj do zgęstnienia. Wlej z powrotem do naczynia i wymieszaj.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce