Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi

Wołowina po burgundzku to idealne rozwiązanie, gdy chcemy – albo musimy – podać kolację dla wielu osób, a jednocześnie nie chcemy spędzić wieczoru w kuchni. Danie robi się właściwie samo w żeliwnym garnku w piekarniku. Przyrządzona w ten sposób długo duszona w winie wołowina jest krucha i soczysta, a najlepiej smakuje z maślanym purée lub po prostu z kawałkami bagietki.

Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koiBœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 kg rozbratla wołowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej cabernet sauvignon)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g miodu lipowego
  • ¼ pora (ok. 30 g)
  • 1 obrana średnia biała cebula
  • 1 obrana średnia marchewka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła

Przepis

  • Rozbratel oczyść z błon i przerostów. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodawaj mięso małymi partiami i smaż, aż uzyska złoty kolor, a następnie przekładaj do głębokiego żaroodpornego naczynia.
  • Piekarnik rozgrzej do 185 st. C. Warzywa pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z pokrojonymi warzywami, a całość dodaj do usmażonego mięsa, przykryj i wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj ok. 2 godzin, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Po tym czasie odlej szklankę soku spod mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj sos z mięsa i podgrzewaj do zgęstnienia. Wlej z powrotem do naczynia i wymieszaj.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść