Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami

Mamy pyszną propozycję dla fanów włoskiej kuchni. Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. My proponujemy lasagne z chorizo, pieczarkami i serem pleśniowym.

LasagneLasagne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 10 dkg sera lazur niebieskiego
  • 15 dkg sera gorgonzola zielonego
  • 15 dkg sera pleśniowego koziego (roladka)
  • 10 dkg sera pleśniowego z orzechami włoskimi
  • 50 ml mleka 2 proc.
  • 20 dkg kiełbasy chorizo z pieprzem
  • 15 dkg pieczarek
  • 4 łodygi selera
  • 4 szalotki
  • 200 ml pomidorków koktajlowych z puszki z zalewą
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 listków bazylii
  • 1 łyżka masła

Przepis

  • Wszystkie sery podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania dolewamy mleko. W osobnym rondlu podgrzewamy pomidorki koktajlowe z zalewą. Miksujemy je i łączymy z porwanymi listkami bazylii.
  • Chorizo podsmażamy na suchej patelni a następnie dodajemy szalotki i wszystko podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki. Po kolejnych 5 minutach przyprawiamy pieprzem (bez soli) i dodajemy seler i czekamy jeszcze 3 minuty.
  • Łyżkę passaty powstałej z pomidorków koktajlowych rozsmarowujemy w naczyniu do zapiekania i kładziemy płat lasagne. Smarujemy go porcją sosu serowego, farszem z patelni i przykrywamy płatem.
  • Czynność tę powtarzamy ku górze. Na samym szczycie polewamy sos serowy a następnie ostatnią porcje passaty.
  • Całą lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie, zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości