Co zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zdrowe i pyszne

Obraz
© 123RF.COM

Bez niego trudno sobie wyobrazić wielkanocną sałatkę, już o fantazyjnie udekorowanych nim jajkach nie wspominając. Jednak w spożyciu majonezu bez wątpienia należy zachować umiar. Warto również poszukać trochę zdrowszej, a często równie smakowitej alternatywy.

Przed świętami Wielkanocy sprzedaż majonezu gwałtownie wzrasta, ponieważ w wielu polskich domach jest to w tym okresie produkt niemal obowiązkowy. Jednak popularny sos z żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. 100 gramów majonezu (czyli około cztery łyżki) dostarcza bowiem blisko 700 kcal. Sporo kontrowersji wzbudza również jego skład. Choć większość dostępnych na rynku produktów powstaje na bazie olejów roślinnych, bogatych w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, wspomagające przyswajanie witamin, utrzymujące w dobrym stanie układ krążenia i zapewniające właściwe nawilżenie skóry, to często w majonezie znajdziemy również cukier, sztuczne barwniki, emulgatory i substancje zagęszczające. Składnikiem tego typu sosów bywa też soja, pod postacią białka sojowego lub lecytyny sojowej, niekiedy wywołująca reakcje alergiczne. Dlatego majonezu nie należy nadużywać. Tym bardziej że istnieje sporo zdrowszych i nie mniej smacznych zamienników. Oto kilka przykładów.

/ 8Jogurt naturalny

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej oczywiste rozwiązanie. Jogurt naturalny wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i zaparciom, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą, działa wspomagająco na układ odpornościowy oraz neutralizuje toksyny. Gdy jogurt o gęstej, kremowej konsystencji wzbogacimy świeżymi lub suszonymi ziołami, szczyptą soli i rozgniecionym ząbkiem czosnku, uzyskamy pyszny sos, który wcale nie musi ustępować smakiem majonezowi.

/ 8Sos na bazie oliwy lub octu balsamicznego

Obraz
© 123RF.COM

Świetnie sprawdzi się w rozmaitych sałatkach i surówkach, może z powodzeniem zastąpić majonez. Ostateczny bilans kaloryczny takiej zamiany będzie podobny, ale zawarte w occie i oliwie składniki wspomagają metabolizm i ułatwiają spalanie wyjątkowo opornego tłuszczu. Pomagają także dbać o cerę, stan włosów i paznokci.

/ 8Majonez sojowy

Obraz
© 123RF.COM

Propozycja dla osób, które nie mają problemów z alergią. Pół szklanki mleka sojowego, łyżeczkę musztardy i soku z cytryny oraz ząbek czosnku miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Następnie, cały czas blendując, wlewamy powoli szklankę oleju roślinnego. Mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

/ 8Majonez kukurydziany

Obraz
© 123RF.COM

Pół szklanki kaszy kukurydzianej gotujemy w lekko osolonej wodzie (potrzeba jej około dwóch szklanek). Po 10 minutach miksujemy kaszę z wodą, w której się gotowała, a później, nie przerywając mieszania, dolewamy powoli olej roślinny (mniej niż pół szklanki). Na końcu dodajemy trochę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Początkowo konsystencja sosu może być rzadka, jednak z czasem na pewno zgęstnieje.

/ 8Mus z awokado

Obraz
© 123RF.COM

Aztekowie nazywali ten owoc "masłem bogów", ponieważ 20-30 proc. jego składu stanowią cenne dla zdrowia tłuszcze. Awokado to również skarbnica witamin i licznych antyoksydantów. Jak zastąpić nim majonez? Miąższ dojrzałego owocu wystarczy zmiksować na gładką masę z łyżką soku z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku, a na końcu doprawić solą i pieprzem.

/ 8Hummus

Obraz
© 123RF.COM

Przysmak pochodzący z Bliskiego Wschodu może być bardzo ciekawą alternatywą dla majonezu. Wystarczy zmiksować ciecierzycę (odsączona zawartość jednej puszki) z sokiem z cytryny (łyżeczka), ząbkiem czosnku, pastą sezamową tahini (5 łyżek), olejem sezamowym lub oliwą z oliwek (łyżka), a na końcu doprawić solą, pieprzem i łyżeczką mielonego kminu rzymskiego. Jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję, możemy w czasie blendowania dodać trochę zalewy z puszki ciecierzycy.

/ 8Ricotta

Obraz
© 123RF.COM

Ten włoski przysmak powstaje z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego i świetnie smakuje zarówno w deserach (z dżemem czy świeżymi owocami), jak i daniach wytrawnych. Po zblendowaniu z pomidorem i ziołami otrzymamy smakowity sos do sałatek czy wielkanocnych jajek. Może nawet pyszniejszy od majonezu?

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę