To biały ser delikatniejszy niż twaróg. Wzmacnia zęby i kości, pomaga zgubić boczki
Twaróg jest uniwersalny, delikatny i przede wszystkim lekki. Sprawdzi się jako składnik wielu dań i deserów. Ale czy wiesz, że istnieje coś jeszcze lepszego? Ten ser wręcz rozpływa się w ustach i nie da mu się oprzeć, a do tego pomaga w odchudzaniu.
We Włoszech króluje ricotta, czyli kremowy biały ser, który jest tak uniwersalny, że można go dodać zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale powoli zdobywa swoich fanów. Nic dziwnego, bo ricotta jest smaczna, a do tego ma mnóstwo właściwości odżywczych, o których warto powiedzieć coś więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans
Jak powstaje ricotta?
Historia tego sera sięga już czasów starożytnych. Przygotowywali go przede wszystkim rolnicy. Słowo "ricotta" w tłumaczeniu oznacza "ponownie gotowana" i odzwierciedla sposób jej produkcji. Serwatka, która pozostaje po wytwarzaniu serów takich jak mozzarella czy provolone, jest podgrzewana do około 85-90°C. Wysoka temperatura powoduje wytrącanie białek i tworzy lekką, wilgotną masę o delikatnej konsystencji. Produkt, który powstaje, jest bardzo kremowy, a przy tym lekki i niesamowicie delikatny. Ma około 20 proc. tłuszczu i jest jednym z najbardziej niskokalorycznych serów.
Dlaczego warto jeść ricottę?
Ricotta jest bogata w białko zawierające komplet aminokwasów oraz w wapń, niezbędny dla mocnych kości i zdrowych zębów. Dostarcza także witamin A, D, K i witamin z grupy B, w tym B12 wspierającej układ nerwowy. W porównaniu z wieloma innymi serami ma mniejszą zawartość tłuszczu, co czyni ją dobrym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Musisz jednak pamiętać, że nie spali ci tłuszczu magicznie. Ricotta może ci pomóc w zbilansowaniu składników odżywczych i kalorii. Pilnuj też tego, jakich używasz do niej dodatków. Dobrym pomysłem jest łączenie jej z błonnikiem (warzywa liściaste, pomidory, ogórek, papryka), bo wtedy zapewnisz sobie o wiele dłuższą sytość.
Co ciekawe, ricotta jest często mylona z mascarpone. Na pierwszy rzut oka te sery wydają się być bardzo podobne. Są bardzo kremowe, a ich ojczyzną są Włochy. Jednak jest między nimi bardzo dużo różnic. Mascarpone robi się ze śmietanki z dodatkiem kwasku cytrynowego i jest o wiele bardziej kaloryczne niż ricotta. Ten ser dodaje się przede wszystkim do ciast i słodkich kremów.
Ricotta nadaje się do wielu dań
Ten ser można wrzucić do praktycznie każdego posiłku. Na zimno ricotta może być smarowidłem do pieczywa z dodatkiem ziół i oliwy. Na ciepło sprawdza się w farszach do makaronów, zapiekanek czy jako dodatek do pieczonych mięs oraz ryb. W słodkiej wersji nadaje lekkości sernikom, naleśnikom, cannoli (włoskim rurkom z kremem) czy kremom owocowym.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.