Kluseczki kładzione z leśnymi grzybami, serkiem ricotta i ziołami

Sezon na grzyby w pełni. W lasach są już kurki, podgrzybki, borowiki, kanie czy rydze. Leśne grzyby możemy kupić na bazarkach, jednak najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie. Na jesienny obiad przygotujcie pyszne kładzione kluseczki w aromatycznym sosie z leśnych grzybów.

Kluseczki kładzione z leśnymi grzybami, serkiem ricotta i ziołamiKluseczki kładzione z leśnymi grzybami, serkiem ricotta i ziołami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kurek, możemy połączyć z innymi młodymi grzybami,
  • 250 g serka ricotta,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki orkiszowej białej,
  • garść świeżych ziół: oregano, kilka gałązek natki pietruszki,
  • cebula,
  • olej słonecznikowy,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kromka chleba,
  • 0,5 szklanki białego wina,
  • pieprz kolorowy,
  • 2 ziarenka jałowca,
  • sól.

Przepis

  • Grzyby czyścimy i szybko płuczemy pod bieżącą wodą. Lekko obsuszamy na ściereczce.
  • Na gorącą patelnię z odrobiną oleju wrzucamy grzyby w całości, rumienimy i na koniec dodajemy pokrojoną cebulkę.
  • Wlewamy wino i czekamy aż wyparuje, pozostawiając sam smak.
  • Grzyby zdejmujemy z patelni. Odkładamy najładniejsze do miseczki, resztę drobno siekamy nożem na desce.
  • Posiekane drobno grzyby wkładamy do miski, dodajemy serek, jajka, mąkę, drobniutko pokrojone oregano, natkę pietruszki i rozgniecione owoce jałowca.
  • Składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Małą łyżką nabieramy ciasto, wrzucając je do gotującej osolonej wody, maczając przy okazji łyżkę, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło. Gotujemy chwilę od wypłynięcia.
  • W międzyczasie na gorącą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy masło, wrzucamy drobno pokruszoną kromkę chleba czekając, aż odrobinę się przyrumieni. Następnie wlewamy śmietankę i odłożone wcześniej przysmażone grzyby.
  • Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kluseczki wykładamy na talerz, łączymy z sosem, posypujemy listkami oregano i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce