ycipk-nkum36

Jak wybrać dobrą ricottę

Ser o gładkiej konsystencji oraz delikatnym, słodko-kwaśnym smaku jest jednym z symboli kuchni włoskiej, niezastąpionym dodatkiem do potraw z makaronem i rozmaitych farszów, ale także deserów. Po ricottę na pewno warto sięgnąć, jednak wcześniej powinniśmy przeczytać skład produktu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ser ricotta
Ser ricotta (123RF)
ycipk-nkum36

Ricotta jest uznawana za najstarszy produkt mleczarski otrzymywany z serwatki powstającej przy wyrobie serów podpuszczkowych z mleka krowiego, bawolego, owczego lub koziego. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „recocotus”, oznaczającego wielokrotne gotowanie, co dobrze oddaje metodę wytwarzania specjału. Serwatkę ogrzewa się i zakwasza celem denaturacji i agregacji białka. Wytrącony skrzep jest przekładany do foremek (zazwyczaj w kształcie ściętego stożka), a następnie wychładzany.

Ta technologia w zasadzie nie zmieniła się od wieków. Do dziś za najlepszą uchodzi ricotta wytwarzana w ojczyźnie tego przysmaku, czyli we Włoszech. W ostatnich latach serek o delikatnym smaku i aksamitnej strukturze zdobył sporą popularność także w Polsce. Oferta tego przysmaku jest w naszych sklepach całkiem szeroka, jednak jego jakość często pozostawia sporo do życzenia.

Ricotta – wartości odżywcze

ycipk-nkum36

Ricotta dostępna jest przede wszystkim w postaci świeżej (niedojrzewającej), rzadziej w trwalszej solonej lub wędzonej. Wytwarzana według oryginalnej receptury, wyłączenie z serwatki, ewentualnie z dodatkiem soli, jest produktem o bardzo dużych walorach odżywczych.

Zobacz także: Jak przygotować ravioli krok po kroku. Włoski klasyk:

Specjał stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnych i wartościowych białek – albuminy oraz globuliny, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Serwatka podnosi też poziom glutationu – silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ale również wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich.

ycipk-nkum36

Ricotta dostarcza sporo niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego fosforu oraz wapnia, który zapewnia zdrowe kości i zęby, pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.

W porównaniu do innych serów ricotta jest niskokaloryczna (100-120 kcal w 100 g produktu), skrywa też mniej tłuszczu.

Skład do kontroli

Prawdziwa ricotta powinna mieć króciutki skład, ograniczający się tylko do serwatki i ewentualnie soli. Jednak w naszych sklepach zwykle pojawiają się serki z dodatkiem mleka lub śmietanki. Niekiedy znajdują się one nawet na czele listy składników, wyprzedzając serwatkę, która powinna stanowić bazę produktu.

ycipk-nkum36

Oczywiście mleko czy śmietanka nie obniżają wartości odżywczej specjału, ewentualnie wpływają na jego smak czy konsystencję. Więcej wątpliwości budzi inny, dość powszechnie wykorzystywany dodatek do ricotty – kwas cytrynowy. Ten organiczny związek chemiczny jest wprawdzie uznawany za nieszkodliwy dla zdrowia, ale jego zbyt duże dawki mogą powodować problemy z przyswajaniem niektórych cennych mikroelementów (zwłaszcza wapnia), nasilać dolegliwości związane np. z opryszczką, a także sprzyjać rozwojowi próchnicy czy zwiększonemu uwalnianiu szkodliwych metali, chociażby glinu.

Kupując ricottę lepiej sięgać po serek bez dodatku kwasu cytrynowego czy chlorku wapnia, który też niekiedy pojawia się w składzie specjału.

Ricotta w kuchni

Ricotta ma lekko słodki smak, mleczny i śmietankowy zapach oraz aksamitną konsystencję. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się w potrawach z makaronem, farszach (np. pierożkach ravioli), ale również zupach (jako alternatywa dla śmietany).

ycipk-nkum36

Ricotta bez problemu zastąpi masło, zarówno na kanapkach z dżemem czy miodem, jak i szynką, pomidorem i świeżą cebulką. Po zblendowaniu serka z pomidorem i ziołami otrzymamy smakowity sos do sałatek.

Specjał stanowi też pyszny dodatek do deserów. Przygotujemy z niego np. pyszny, delikatny sernik. Ricotta świetnie komponuje się z czekoladą, a także owocami – pomarańczami czy borówkami amerykańskimi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
ycipk-nkum36
ycipk-nkum36
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-nkum36