Lekkie placuszki twarogowe z melisą i śliwkami
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zamiast nudnych kanapek czy jajecznicy, przygotuj placuszki. Szef kuchni, Michał Kepiński z CookUp Studio oraz Ania Radowicka, dietetyk i ekspert marki Herbapol proponują przepis na przepyszne placuszki twarogowe z owocami i sosem malinowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mielony twaróg wymieszać z jajkami i mąką pszenną na lekkie, puszyste ciasto. Odstawić.
- Ricottę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i herbatką z melisy. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić śliwki w ćwiartki. Wyłożyć do miski i połączyć z syropem malinowym i rwanymi listkami mięty.
- Na patelni rozgrzać część masła i gdy lekko zacznie się pienić smażyć małe placuszki. Gdy na ich górze pojawią się bąbelki powietrza przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 30 sekund.
- Wyłożyć placuszki na talerz i podawać z kremową ricottą i orzeźwiającymi śliwkami z miętą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl