Trwa ładowanie...

Szwajcarskie klopsiki z charda szwajcarskiego. Podaj z sosem serowym

Tego dania nie wykonasz szybko, ale warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zachwycić swoją rodzinę albo gości. Niezapomniany smak ricotty w połączeniu z mangoldem, czyli burakiem liściowym, przypadnie do gustu smakoszom.

Szwajcarskie klopsiki z charda szwajcarskiego. Podaj z sosem serowymŹródło: 123RF
dk65ai2
dk65ai2

Burak liściowy znany także jako swiss chard przypomina botwinkę, choć ma trochę delikatniejszy smak. Nie jest to warzywo niezwykle popularne w Polsce, zdecydowanie częściej podaje się je w Szwajcarii i Chorwacji. Jeżeli jednak odważysz się sięgnąć po ten produkt możesz być mile zaskoczony.

Do wykonania szwajcarskich klopsików potrzeba:

  1. 300 g sera ricotta
  2. 500 g charda szwajcarskiego, czyli buraka liściowego
  3. szczypta soli
  4. 50 g drobnej bułki tartej
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
  7. 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  8. 50 g sera pecorino
  9. 50 g sera startego do posypania
  10. 50 g sera pecorino lub brocciu
  1. 3 czerwone papryki, pokrojone na pół
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 cebula, drobno posiekana
  4. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  5. 1 liść laurowy
  6. 1 gałązka tymianku
  7. 1 gałązka rozmarynu
  8. 150 ml czerwonego wina
  9. 400 g pomidorów
dk65ai2

Wykonanie:

- Odcedź ricottę przez sito, a następnie włóż do miski.

- Usuń ogonki boćwiny i odłóż na bok, aby użyć w innym przepisie. Umyj dokładnie liście, a następnie włóż do rondla z wodą i szczyptą soli.

- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Potem przelej zimną wodą, dopóki chard nie ostygnie, a następnie wyciśnij jak najwięcej cieczy. Drobno posiekaj.

- Dodaj buraka liściowego do ricotty i wymieszaj razem z bułką tartą, jajkiem, ziołami i pecorino. Pozostaw w lodówce do ochłodzenia przez około godzinę.

dk65ai2

- Uformuj klopsiki i obtocz je w semolinie, czyli drobnej kaszy o żółtej barwie. Gotuj w osłodzonej wodzie 3-4 minuty. Potem wstaw do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

- Paprykę piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, aż skóra zacznie czernieć. Ostudź i drobno posiekaj.

- Cebulę smaż na ogniu przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj paprykę, zioła i wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

- Klopsiki zalej sosem, posyp gruyère i pecorino i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, kiedy lekko się zrumienią.

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj