Szwajcarskie klopsiki z charda szwajcarskiego. Podaj z sosem serowym
Tego dania nie wykonasz szybko, ale warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zachwycić swoją rodzinę albo gości. Niezapomniany smak ricotty w połączeniu z mangoldem, czyli burakiem liściowym, przypadnie do gustu smakoszom.
Burak liściowy znany także jako swiss chard przypomina botwinkę, choć ma trochę delikatniejszy smak. Nie jest to warzywo niezwykle popularne w Polsce, zdecydowanie częściej podaje się je w Szwajcarii i Chorwacji. Jeżeli jednak odważysz się sięgnąć po ten produkt możesz być mile zaskoczony.
Do wykonania szwajcarskich klopsików potrzeba:
- 300 g sera ricotta
- 500 g charda szwajcarskiego, czyli buraka liściowego
- szczypta soli
- 50 g drobnej bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 50 g sera pecorino
- 50 g sera startego do posypania
- 50 g sera pecorino lub brocciu
- 3 czerwone papryki, pokrojone na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 150 ml czerwonego wina
- 400 g pomidorów
Wykonanie:
- Odcedź ricottę przez sito, a następnie włóż do miski.
- Usuń ogonki boćwiny i odłóż na bok, aby użyć w innym przepisie. Umyj dokładnie liście, a następnie włóż do rondla z wodą i szczyptą soli.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Potem przelej zimną wodą, dopóki chard nie ostygnie, a następnie wyciśnij jak najwięcej cieczy. Drobno posiekaj.
- Dodaj buraka liściowego do ricotty i wymieszaj razem z bułką tartą, jajkiem, ziołami i pecorino. Pozostaw w lodówce do ochłodzenia przez około godzinę.
- Uformuj klopsiki i obtocz je w semolinie, czyli drobnej kaszy o żółtej barwie. Gotuj w osłodzonej wodzie 3-4 minuty. Potem wstaw do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Paprykę piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, aż skóra zacznie czernieć. Ostudź i drobno posiekaj.
- Cebulę smaż na ogniu przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj paprykę, zioła i wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Klopsiki zalej sosem, posyp gruyère i pecorino i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, kiedy lekko się zrumienią.