Trwa ładowanie...
ddb569o

Szwajcarskie klopsiki z charda szwajcarskiego. Podaj z sosem serowym

Tego dania nie wykonasz szybko, ale warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zachwycić swoją rodzinę albo gości. Niezapomniany smak ricotty w połączeniu z mangoldem, czyli burakiem liściowym, przypadnie do gustu smakoszom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Szwajcarskie klopsiki z charda szwajcarskiego. Podaj z sosem serowym
(123RF)
ddb569o

Burak liściowy znany także jako swiss chard przypomina botwinkę, choć ma trochę delikatniejszy smak. Nie jest to warzywo niezwykle popularne w Polsce, zdecydowanie częściej podaje się je w Szwajcarii i Chorwacji. Jeżeli jednak odważysz się sięgnąć po ten produkt możesz być mile zaskoczony.

Do wykonania szwajcarskich klopsików potrzeba:

1. 300 g sera ricotta
2. 500 g charda szwajcarskiego, czyli buraka liściowego
3. szczypta soli
4. 50 g drobnej bułki tartej
5. 1 jajko
6. 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
7. 1 łyżka drobno posiekanej mięty
8. 50 g sera pecorino
9. 50 g sera startego do posypania
10. 50 g sera pecorino lub brocciu

Do sosu pomidorowego:

1. 3 czerwone papryki, pokrojone na pół
2. 2 łyżki oliwy z oliwek
3. 1 cebula, drobno posiekana
4. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5. 1 liść laurowy
6. 1 gałązka tymianku
7. 1 gałązka rozmarynu
8. 150 ml czerwonego wina
9. 400 g pomidorów

ddb569o

Wykonanie:

- Odcedź ricottę przez sito, a następnie włóż do miski.

- Usuń ogonki boćwiny i odłóż na bok, aby użyć w innym przepisie. Umyj dokładnie liście, a następnie włóż do rondla z wodą i szczyptą soli.

- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Potem przelej zimną wodą, dopóki chard nie ostygnie, a następnie wyciśnij jak najwięcej cieczy. Drobno posiekaj.

ddb569o

- Dodaj buraka liściowego do ricotty i wymieszaj razem z bułką tartą, jajkiem, ziołami i pecorino. Pozostaw w lodówce do ochłodzenia przez około godzinę.

- Uformuj klopsiki i obtocz je w semolinie, czyli drobnej kaszy o żółtej barwie. Gotuj w osłodzonej wodzie 3-4 minuty. Potem wstaw do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

- Paprykę piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, aż skóra zacznie czernieć. Ostudź i drobno posiekaj.

- Cebulę smaż na ogniu przez 10 minut lub do miękkości. Dodaj paprykę, zioła i wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

- Klopsiki zalej sosem, posyp gruyère i pecorino i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, kiedy lekko się zrumienią.

ddb569o

Podziel się opinią

Share

ddb569o

ddb569o