Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne

Placki z cukinii są przykładem dania idealnego w letnim sezonie. - Przygotowuje się je szybko i są bardzo przyjemne w smaku: delikatne i mięciutkie. Poświęcimy 20 minut i mamy super obiad albo kolację! - zachęca autorka bloga "Przepisy tradycyjne"

Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smacznePlacki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Opcjonalnie do podania: twarożek z rzodkiewką albo ze szczypiorkiem
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
  • 50 g sera cheddar
  • 5 łyżek mąki
  • 250 g ricotty
  • 1 szt marchewek
  • 1 szt jajek
  • 2 szt cukinii

Przepis

Cukinie myję, odcinam końce i trę na tarce z grubymi oczkami. Na tarce ze średnimi oczkami trę jedną marchewkę średniej wielkości. Do warzyw dodaję ricottę i garść startego cheddara (możesz nie dodawać żółtego sera, ja natomiast uwielbiam smak cheddara). Do masy serowo-cukiniowo-marchewkowej dodaję 1 całe jajko i przyprawy: suszony majeranek, oregano, sól, pieprz. Dobrze mieszam i dodaję mąkę. Pilnuj aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, powinno ono być bardzo gęste. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wykładam placki i smażę z każdej strony do momentu aż brzegi ładnie się zrumienią. Wykładam usmażone placki na papierowy ręcznik kuchenny (odsączam nadmiar oleju) i podaję je z twarożkiem rozrobionym z posiekaną rzodkiewką albo z posiekanym szczypiorkiem.

Przepis

Do placków z cukinii możesz dodać tartą marchewkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, starty żółty ser, ricottę i masę przypraw, które lubisz. Oprócz tego placki z cukinii możesz podać z twarożkiem ze szczypiorkiem albo z rzodkiewką. Szalej ze smakami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast