Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne

Placki z cukinii są przykładem dania idealnego w letnim sezonie. - Przygotowuje się je szybko i są bardzo przyjemne w smaku: delikatne i mięciutkie. Poświęcimy 20 minut i mamy super obiad albo kolację! - zachęca autorka bloga "Przepisy tradycyjne"

Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smacznePlacki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Opcjonalnie do podania: twarożek z rzodkiewką albo ze szczypiorkiem
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
  • 50 g sera cheddar
  • 5 łyżek mąki
  • 250 g ricotty
  • 1 szt marchewek
  • 1 szt jajek
  • 2 szt cukinii

Przepis

Cukinie myję, odcinam końce i trę na tarce z grubymi oczkami. Na tarce ze średnimi oczkami trę jedną marchewkę średniej wielkości. Do warzyw dodaję ricottę i garść startego cheddara (możesz nie dodawać żółtego sera, ja natomiast uwielbiam smak cheddara). Do masy serowo-cukiniowo-marchewkowej dodaję 1 całe jajko i przyprawy: suszony majeranek, oregano, sól, pieprz. Dobrze mieszam i dodaję mąkę. Pilnuj aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, powinno ono być bardzo gęste. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wykładam placki i smażę z każdej strony do momentu aż brzegi ładnie się zrumienią. Wykładam usmażone placki na papierowy ręcznik kuchenny (odsączam nadmiar oleju) i podaję je z twarożkiem rozrobionym z posiekaną rzodkiewką albo z posiekanym szczypiorkiem.

Przepis

Do placków z cukinii możesz dodać tartą marchewkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, starty żółty ser, ricottę i masę przypraw, które lubisz. Oprócz tego placki z cukinii możesz podać z twarożkiem ze szczypiorkiem albo z rzodkiewką. Szalej ze smakami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce