Ricotta – jak zrobić ją w domu? To proste niż myślisz!

Obok parmezanu i mozzarelli stanowi podstawę włoskiej kuchni. Twaróg otrzymywany z serwatki powstającej przy wyrobie serów podpuszczkowych z mleka krowiego, bawolego, owczego lub koziego ma delikatny smak, dlatego świetnie komponuje się ze słodkimi i słonymi składnikami. Jak przygotować domową ricottę?

RicottaRicotta stanowi bardzo ważny produkt w kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © 123RF

Na Półwyspie Apenińskim ricottę wyrabiano już w epoce brązu, o czym świadczą odkrywane przez archeologów kotły, w których prawdopodobnie podgrzewano mleko, by później je zakwaszać, dzięki czemu powstawał delikatny twaróg. W starożytnym Rzymie do przygotowywania specjału zaczęto używać serwatki, czyli pozostałości po ścięciu mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego. Do dziś stanowi ona bazę oryginalnej ricotty.

Za ojczyznę tego pysznego sera uznaje się Sycylię. Wspominał o nim już Atenajos, żyjący na przełomie II i III wieku grecki pisarz, autor słynnego dzieła "Deipnosophistae" ("Uczta mędrców"). Ricottą z chlebem zaserwowaną przez ubogiego pasterza miał się zajadać panujący w XIII w. król Sycylii Fryderyk II, który podczas polowania zagubił się w górach i niemal umarł z głodu i wycieńczenia.

Obecnie ricotta stanowi bardzo ważny produkt w kuchni włoskiej. Bez trudu kupimy ją również w polskich sklepach, jednak możemy też przygotować sycylijski twaróg samodzielnie.

Nabiał "light". Czy warto go kupować?

Ricotta – wartości odżywcze

Po ricottę warto sięgać, gdyż jest to specjał o dużych wartościach odżywczych. Jak wszystkie produkty nabiałowe włoski twaróg to skarbnica łatwo przyswajalnych i wartościowych białek – albuminy oraz globuliny, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Jego główny składnik, czyli serwatka podnosi poziom glutationu – silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników (są sprawcami wielu poważnych chorób, w tym nowotworów), ale również wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich.

Ricotta dostarcza sporo niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego fosforu oraz wapnia, który zapewnia zdrowe kości i zęby, pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.

W porównaniu do innych serów ricotta jest niskokaloryczna (100-120 kcal w 100 g produktu), skrywa też też mniej tłuszczu.

Przepis na ricottę

Do przygotowania tradycyjnej ricotty będziemy potrzebować serwatki, którą można kupić w sklepie, zwracając uwagę, by nie była kwaszona i wzbogacona chlorkiem wapnia.

Serwatkę (około 3 litry) podgrzewamy do temperatury 90 stopni (do jej zmierzenia warto wykorzystać termometr kuchenny), po czym dolewamy do niej litr przegotowanej i przestudzonej wody, z dodatkiem kwasku cytrynowego (łyżeczka) lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny (łyżka). Mieszamy przez około minutę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie płyn przelewamy przez sito wyłożone gazą lub specjalną chustą serowarską i pozostawiamy do ocieknięcia na kilka godzin. Po tym czasie powstały ser przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki, na przynajmniej godzinę.

Ricottę możemy też przygotować z mleka, najlepiej świeżego, pasteryzowanego w niższej temperaturze niż sterylizowane UHT. Powinno mieć dość wysoką zawartość tłuszczu – przynajmniej 3,2 proc. 2 litry mleka wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podgrzewamy do temperatury 90 st., po czym dolewamy sok z jednej cytryny i mieszamy, na kilka minut pozostawiając na małym ogniu. Zostawiamy do ostudzenia, po czym zbieramy wytworzony już skrzep, a resztę płynu przelewamy przez sitko wyłożone chustą serowarską lub gazą. Pozostawiamy na 1-2 godziny, a na koniec zbieramy ser i wstawiamy do lodówki.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej aksamitną konsystencję twarogu do mleka możemy dodać 200 ml śmietanki 36-procentowej, świetnie sprawdzi się również maślanka (około pół litra)

Gotową ricottę przechowujemy maksymalnie przez tydzień w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu