Serniczkowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć" dzieli się swoim przepisem na sernikowe serduszka na ciasteczkowym spodzie. Delikatna masa serowa pokryta truskawkową galaretką to propozycja dla wielbicieli zdrowych słodkości. Palce lizać!

Serniczkowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkowąSerniczkowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek zbożowych bez cukru lub mąki orzechowej, kokosowej, migdałowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Masa:

  • 250 g ricotty lub mascarpone, twarogu, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 100 ml stałej części mleczka kokosowego lub gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
  • 50 g odżywki białkowej (opcjonalnie)

Galaretka:

  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej bez cukru
  • 1 łyżka ksylitolu

Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z masłem. Powstałym ciastem wylepiamy spód/spody formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Mleczko kokosowe i ksylitol umieszczamy w rondelku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania masy. Przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy łyżkę ksylitolu i czekamy, aż zgęstnieje. Studzimy, wykładamy na krem. Ciasto znów wstawiamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Można też zagotować pół szklanki soku owocowego, dodać łyżkę żelatyny (lub agaru), energicznie wymieszać, żeby się rozpuściła, i postępować jak w przypadku galaretki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce