Zapiekane pieczarki. Doskonała przekąska na sylwestra
Takie pieczarki posmakują wszystkim. W środku serowy farsz doprawiony chili, a na wierzchu pyszna skorupka z roztopionej mozzarelli. Przekąskę przygotujecie w kilka chwili. Od razu zróbcie podwójna porcję.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 12 dużych pieczarek
- 100 g sera ricotta
- 50 g tartego sera mozzarella do zapiekania (+ 2 łyżki dodatkowo)
- świeża natka pietruszki
- skórka z jednej cytryny
- sól, pieprz, chili w proszku
- oliwa z oliwek
Przepis
- Cytrynę należy dobrze umyć i zetrzeć z niej skórkę. Ricottę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, mozzarellą i doprawić.
- Pieczarki umyć, wyciąć z nich nóżki i napełnić serowym farszem. Następnie każdą pieczarkę zanurzyć w miseczce z oliwą z oliwek.
- Doprawić do smaku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać wcześniej przygotowaną mozzarellę.
- Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż ser ładnie się zarumieni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl