Pizza z jajem i ricottą. Podbije twoje kubki smakowe

Nie, pizza nie należy do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, przynajmniej nie jest jej kluczową częścią, ale ujrzała światło dzienne w XVI stuleciu w Neapolu. Od początku przyjmuje się, że to tamtejsza wariacja na temat galette’a .

Pizza z jajem i ricottąPizza z jajem i ricottą
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto na pizzę:

  • 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 240 ml zimnej wody
  • 6 g cukru
  • 6 g soli
  • 10 g drożdży

Dodatki:

  • 200 ml crème fraiche
  • 250 g sera ricotta
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto na pizzę:

  • Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze zagnieć ciasto.
  • Wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 25 cm i przełóż na papier do pieczenia.
  • Zamroź lub od razu nałóż dodatki i upiecz. Jeśli mroziłeś placki, wyjmij je przed pieczeniem na kilka
  • minut z zamrażalnika, żeby się ogrzały.

Dodatki:

  • Włącz piekarnik na 250 st. C z termoobiegiem.
  • Posmaruj spody do pizzy crème fraiche i zrób na nich kleksy ricotty (4–5 kleksów na każdy placek). Nie zdejmuj placków z papieru przez cały proces pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez 3 min, potem wyjmij i wbij na środek jajo.
  • Znów wstaw do piekarnika na 4–6 min, aż spód się upiecze. Sprawdź, ostrożnie unosząc ciasto z papieru, czy pizza jest gotowa, czy nadal wilgotna.
  • Wyjmij placek z piekarnika, skrop oliwą i dopraw pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości