WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Pizza z jajem i ricottą. Podbije twoje kubki smakowe

Nie, pizza nie należy do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, przynajmniej nie jest jej kluczową częścią, ale ujrzała światło dzienne w XVI stuleciu w Neapolu. Od początku przyjmuje się, że to tamtejsza wariacja na temat galette’a .

Pizza z jajem i ricottąPizza z jajem i ricottą
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto na pizzę:

  • 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 240 ml zimnej wody
  • 6 g cukru
  • 6 g soli
  • 10 g drożdży

Dodatki:

  • 200 ml crème fraiche
  • 250 g sera ricotta
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto na pizzę:

  • Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze zagnieć ciasto.
  • Wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 25 cm i przełóż na papier do pieczenia.
  • Zamroź lub od razu nałóż dodatki i upiecz. Jeśli mroziłeś placki, wyjmij je przed pieczeniem na kilka
  • minut z zamrażalnika, żeby się ogrzały.

Dodatki:

  • Włącz piekarnik na 250 st. C z termoobiegiem.
  • Posmaruj spody do pizzy crème fraiche i zrób na nich kleksy ricotty (4–5 kleksów na każdy placek). Nie zdejmuj placków z papieru przez cały proces pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez 3 min, potem wyjmij i wbij na środek jajo.
  • Znów wstaw do piekarnika na 4–6 min, aż spód się upiecze. Sprawdź, ostrożnie unosząc ciasto z papieru, czy pizza jest gotowa, czy nadal wilgotna.
  • Wyjmij placek z piekarnika, skrop oliwą i dopraw pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad