Produkty bogate w magnez. Nie musisz łykać suplementów

Zimowa dieta, choć rozgrzewająca i sycąca, sprzyja niedoborom witamin i pierwiastków. Na przedwiośniu często borykamy się ze skutkami tych braków. Skurcze mięśni, brak energii, kołatanie serca, wypadanie włosów. Te objawy mogą być spowodowane jednym z najczęściej występujących niedoborów - niedoborem magnezu.

Wiele produktów spożywczych jest bogatych w magnez
Źródło zdjęć: © 123RF

Zbyt niski poziom tego pierwiastka, możemy szybko podnieść dzięki suplementom. Warto jednak zadbać o to, by magnez dostarczać organizmowi przede wszystkim z żywnością. Co ważne, wcale nie jest to specjalnie trudne, wystarczy wiedzieć, które produkty zawierają ten pierwiastek.

Wiele produktów spożywczych jest bogatych w magnez i warto włączyć je do codziennego jadłospisu, bo ma on ogromny wpływ na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu.

Magnez odpowiada przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowi też ważny budulec tkanki kostnej oraz pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Magnez wpływa również na pracę serca zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej i arytmii oraz bierze udział w poprawnym działaniu układu odpornościowego.

Zobacz też: Bardzo zła dieta. Lekarze opisali ekstremalny przypadek

Nie ma więc wątpliwości, że niedobór magnezu trzeba szybko uzupełnić. W jakich produktach znajdziemy cenny pierwiastek i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka propozycji.

Pesto z dynią

Bardzo bogate w magnez są pestki dyni. Warto jeść je przy każdej okazji - na surowo, prażone, ale również w pesto. Przygotowanie go nie jest trudne. W mikserze umieszczamy wyłuskane z łupinek pestki, pęczek bazylii i ząbek czosnku. Wszystko miksujemy dolewając powoli oliwę z oliwek. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Takie pesto możemy jeść jako dip, albo dodawać np. do makaronu. W szczelnie zamkniętym słoiczku możemy przechowywać je w lodówce kilka dni.

Czekolada po meksykańsku

Kakao jest, i słusznie, uważane za magnezową bombę. Najczęściej jemy je w słodyczach - czekoladzie, ciastkach czy cukierkach. Jeśli jednak dbamy o linię, warto przygotować meksykański sos czekoladowy, który idealnie pasuje do pieczonych na grillu mięs i będzie mniej kaloryczny niż popularne łakocie. Przygotowanie sosu jest łatwe, choć czasochłonne. Potrzebujemy: ostre, suszone papryczki chili, pęczek kolendry, kmin rzymski, oregano, tymianek, kurkumę, kilka łyżek gorzkiego kakao, oliwę, pokrojone pomidory, cebulę i czosnek. Warzywa kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy kilka minut. Dosypujemy kakao, dolewamy trochę wody i gotujemy co najmniej pół godziny. Na koniec doprawiamy solą i miksujemy.

Risotto po polsku, czyli kasza w roli głównej

Mnóstwo magnezu zawiera również kasza gryczana. Jemy ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania. Można z niej jednak przygotować znakomite "kaszotto", czyli polską wersję popularnego we Włoszech czy w Hiszpanii risotto. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, czosnek i łodyżkę selera naciowego. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucamy suchą kaszę i lekko ją podsmażamy. Wszystko oprószamy tymiankiem i zalewamy bulionem warzywnym. Mieszamy jak najrzadziej. Gdy kasza wchłonie płyn, dodajemy łyżkę masła i kilka łyżek startego twardego sera koziego. Takie "kaszotto" może być samodzielnym, pożywnym daniem.

Grochowe kotleciki

W 100 gramach grochu znajdziemy aż 124 mg magnezu. I choć wielu z nas unika grochu, ze względu na jego właściwości wzdymające, warto dać mu szansę. Najpopularniejszym daniem z grochu, jest w nas grochówka. Jednak bardzo smaczne są także kotleciki z grochu.

Suche nasiona musimy namoczyć na noc, odlać, opłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości, bez soli i przypraw. Następnie odcedzamy ugotowany groch, miksujemy go, studzimy i dodajemy dwie łyżki mąki pszennej, jajko, sól, pieprz i posiekany pęczek tymianku. Masę mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w otrębach pszennych i smażymy na rozgrzanej oliwie. Idealnie pasuje do nich sos pomidorowy.

Bananowy deser

Wśród owoców prawdziwą skarbnicą magnezu są banany. Możemy je jeść na surowo, albo poddawać obróbce termicznej. Świetnym pomysłem na bananowe danie, jest wyborny deser - smażone banany. Owoce kroimy wzdłuż i obsypujemy cukrem pudrem. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy banany, a gdy cukier zacznie się karmelizować, dolewamy kieliszek likieru owocowego i podpalamy. Gdy alkohol się spali, wyjmujemy banany, a do pozostałego na patelni sosu wlewamy trochę słodkiej śmietanki, mieszamy i polewamy sosem banany. Smacznie i magnezowo!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw