Grochówka
- 40 dag grochu
- 25 dag np. kiełbasy podwawelskiej
- 4 ziemniaczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- majeranek
- liść laurowy
- olej
- masło
- sól
- pieprz
Groch umyć, zalać przegotowaną zimną wodą na 8 godzin.
Odcedzamy groch, zalewamy go 6 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i gotujemy przez półtorej godziny.
Czosnek siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. cebulę podsmażyć na maśle.
do zupy dodajemy ziemniaki i cebulę, solimy i gotujemy 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w plasterki i podsmażoną na oleju dodajemy do zupy. zupę przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i majerankiem.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze