Trudno wyobrazić sobie domowe przetwory bez ogórków. Ale czy wiesz, że można przygotować je w oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny sposób? I to przy pomocy pomidorowego akcentu. To właśnie on jest kluczowym składnikiem niezawodnej zalewy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na zalewę:
- 750 ml wody,
- 90 g cukru,
- 120 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka soli,
- 80 ml octu spirytusowego,
- 6-12 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 ząbków czosnku,
- parasole kopru.
Baza:
- 1 kg ogórków gruntowych.
O czym warto pamiętać:
- Zanim zaczniesz wypełniać słoiki produktami, sprawdź szczelność pokrywek.
- Nie zapomnij też o samych słoikach. Muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
- Ogórki gruntowe umyj i osusz. Następnie pokrój je w ćwiartki.
- Gotową zalewę z dodatkiem pomidorowego akcentu odstaw do częściowego ostudzenia. Ogórki możesz połączyć dopiero z letnią zalewą.
- Po wypełnieniu i zamknięciu słoików pasteryzuj je przez 15 minut. Odliczanie czasu rozpocznij od momentu, kiedy woda w garnku zacznie wrzeć.
- Po pasteryzacji ułóż słoiki na blacie kuchennym na czystej ściereczce kuchennej do góry dnem. Pozostaw je w ten sposób do ostudzenia.
- Domowe przetwory przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.