Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Pomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewa

Trudno wyobrazić sobie domowe przetwory bez ogórków. Ale czy wiesz, że można przygotować je w oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny sposób? I to przy pomocy pomidorowego akcentu. To właśnie on jest kluczowym składnikiem niezawodnej zalewy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na zalewę:

  • 750 ml wody,
  • 90 g cukru,
  • 120 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 80 ml octu spirytusowego,
  • 6-12 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • parasole kopru.

Baza:

  • 1 kg ogórków gruntowych.

O czym warto pamiętać:

  • Zanim zaczniesz wypełniać słoiki produktami, sprawdź szczelność pokrywek.
  • Nie zapomnij też o samych słoikach. Muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
  • Ogórki gruntowe umyj i osusz. Następnie pokrój je w ćwiartki.
  • Gotową zalewę z dodatkiem pomidorowego akcentu odstaw do częściowego ostudzenia. Ogórki możesz połączyć dopiero z letnią zalewą.
  • Po wypełnieniu i zamknięciu słoików pasteryzuj je przez 15 minut. Odliczanie czasu rozpocznij od momentu, kiedy woda w garnku zacznie wrzeć.
  • Po pasteryzacji ułóż słoiki na blacie kuchennym na czystej ściereczce kuchennej do góry dnem. Pozostaw je w ten sposób do ostudzenia.
  • Domowe przetwory przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
Więcej wideo
Rozgrzewająca zupa gulaszowa w wersji wegetariańskiej. Podawaj z chrupiącym plackiem ziemniaczanymRozgrzewająca zupa gulaszowa w wersji wegetariańskiej. Podawaj z chrupiącym plackiem ziemniaczanym
Kiełbaski z Niebieskiej Nyski - sprzedawane w tym samym miejscu od 30 latKiełbaski z Niebieskiej Nyski - sprzedawane w tym samym miejscu od 30 lat
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebieMarynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizaćDyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu okaBitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywoGołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Jędrek NieNaŻarty z wizytą na najstarszym targu w Krakowie. Można znaleźć tu same kulinarne perełkiJędrek NieNaŻarty z wizytą na najstarszym targu w Krakowie. Można znaleźć tu same kulinarne perełki
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania