Co powiesz na tofu w 3 różnych odsłonach? Z taką bazą inspiracji podasz je w stylu kuchni azjatyckiej, amerykańskiej i śródziemnomorskiej. Sprawdzone marynaty na bazie sosu sojowego, kolendry i BBQ - brzmi ciekawie prawda? A smakują jeszcze lepiej. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Składniki na marynatę z sosem sojowym:
- 180 g tofu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 3 cm startego świeżego imbiru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 mała papryczka chili.
Marynata z kolendrą:
- 180 g tofu,
- 1 garść świeżej kolendry,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny,
- sok z ½ limonki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata BBQ:
- 180 g tofu,
- 3 łyżki ketchupu,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 szczypta soli.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia tofu na mniejsze kawałki. Ostatecznie elementy mają mieć kształt mini kwadracików wielkości 1,5 cm x 1,5 cm.
- Marynowanie tofu najlepiej przeprowadzić w szklanym lub plastikowym pojemniku z pokrywką.
- Po połączeniu tofu z pozostałymi składnikami odstaw pojemnik na 24 godziny do lodówki.
- Po dobie marynowania serwuj z ulubionymi dodatkami.
- Opcję z BBQ możesz podawać na ciepło. W tym celu zamarynowane tofu wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. I to wszystko.