Zrób na obiad bitki wieprzowe z naszego przepisu, a poczujesz się jak na domowym obiedzie u mamy. Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie połączyliśmy z kluskami śląskimi i buraczkami. Po prostu palce lizać. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku znajduje się w wideo.
Składniki na bitki wieprzowe:
- 700 g szynki lub karkówki wieprzowej,
- sól i pieprz,
- ½ szkl. mąki pszennej typ 500 (do obtoczenia mięsa),
- 3 łyżki smalcu do smażenia,
- 1-2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- ok. 700 ml domowego bulionu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- kluski śląskie,
- buraczki.
O czym warto pamiętać:
- Do zrobienia bitek świetnie nada się zarówno szynka wieprzowa, jak i karkówka.
- Mięso należy podzielić na mniejsze kawałki i rozbić je tłuczkiem na cieńsze plastry. W takiej formie będą lepiej wchłaniać przyprawy i sos; i będą gotowe w tym samym czasie.
- Przy rozbijaniu mięsa warto skorzystać z pomocy folii spożywczej. Dzięki takiemu zabezpieczeniu zapobiegniesz rozpryskiwaniu się mięsa po kuchni i jego rozrywaniu się, a tłuczek będzie zupełnie czysty, tak jakbyś w ogóle go nie używał.
- Zanim mięso trafi na patelnię na wstępne obsmażanie, obtocz je z dwóch stron w mące. W ten sposób dookoła powstanie złocista skorupka, która szczelnie zabezpieczy soki wydobywające się z mięsa. To klucz do soczystych i kruchych bitek.
- Wstępnie przygotowane mięso smaż na oleju bądź smalcu. Pamiętaj, zanim mięso trafi na patelnię z tłuszczem, musi być ona dobrze rozgrzana.
- Do duszenia bitek warto wykorzystać bulion domowej roboty. Nada on całemu daniu dodatkowych walorów smakowych.
- Mięso z dodatkami duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
- Gotowe bitki wieprzowe podaliśmy z kluskami śląskimi i buraczkami. Oczywiście danie to świetnie będzie komponowało się również z innymi dodatkami.