Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Myślisz, że o robieniu gołąbków wiesz już dosłownie wszystko? Przetestuj nasze gołąbkowe roladki i przekonaj się, że tradycyjne danie można podać zupełnie inaczej. Zmieniliśmy nie tylko formę zawijania. Do farszu dodaliśmy zieloną paprykę, dzięki której całe danie przyjemnie chrupie i nabiera nowych walorów smakowych. Lista składników na gołąbki w nowej wersji czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.

Składniki na gołąbki:

  • 8 liści kapusty włoskiej,
  • 2 pomidory,
  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 zielona papryka,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • ⅓ pęczka świeżego koperku,
  • 100 g ugotowanego białego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 g sosu pomidorowego z ziołami.

O czym warto pamiętać:

  1. Warto użyć kapusty włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i cieńsze w porównaniu do białej kapusty, więc nie będziesz mieć problemów przy zwijaniu gołąbków.
  2. W dodatku gotowanie kapusty włoskiej na gołąbki wymaga znacznie mniej czasu, niż ma to miejsce przy pracy z białą kapustą. 
  3. Podczas gotowania kapusty, wyjmuj z garnka pojedyncze liście. Do tego zadania używaj dwóch widelców.
  4. Zanim zaczniesz zwijać gołąbkowe roladki, z każdego liścia usuń najgrubszą część nerwu. Po usunięciu niepotrzebnego zgrubienia złożenie gołąbków będzie proste jak "bułka z masłem". 
  5. Ryż do farszu ugotuj al dente, aby po wyjęciu z piekarnika nie okazał się kleistą papką. Jeśli zadbasz o ten detal, farsz w gołąbkach będzie zwarty, ale soczysty.
  6. Roladki z sosem pomidorowym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 
Więcej wideo
Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu rękiUpiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tortCiasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Ciasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszekCiasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszek
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem