Myślisz, że o robieniu gołąbków wiesz już dosłownie wszystko? Przetestuj nasze gołąbkowe roladki i przekonaj się, że tradycyjne danie można podać zupełnie inaczej. Zmieniliśmy nie tylko formę zawijania. Do farszu dodaliśmy zieloną paprykę, dzięki której całe danie przyjemnie chrupie i nabiera nowych walorów smakowych. Lista składników na gołąbki w nowej wersji czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Składniki na gołąbki:
- 8 liści kapusty włoskiej,
- 2 pomidory,
- 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 1 zielona papryka,
- ½ szkl. bułki tartej,
- ⅓ pęczka świeżego koperku,
- 100 g ugotowanego białego ryżu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 g sosu pomidorowego z ziołami.
O czym warto pamiętać:
- Warto użyć kapusty włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i cieńsze w porównaniu do białej kapusty, więc nie będziesz mieć problemów przy zwijaniu gołąbków.
- W dodatku gotowanie kapusty włoskiej na gołąbki wymaga znacznie mniej czasu, niż ma to miejsce przy pracy z białą kapustą.
- Podczas gotowania kapusty, wyjmuj z garnka pojedyncze liście. Do tego zadania używaj dwóch widelców.
- Zanim zaczniesz zwijać gołąbkowe roladki, z każdego liścia usuń najgrubszą część nerwu. Po usunięciu niepotrzebnego zgrubienia złożenie gołąbków będzie proste jak "bułka z masłem".
- Ryż do farszu ugotuj al dente, aby po wyjęciu z piekarnika nie okazał się kleistą papką. Jeśli zadbasz o ten detal, farsz w gołąbkach będzie zwarty, ale soczysty.
- Roladki z sosem pomidorowym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.