WAŻNE
TERAZ

Ależ sensacja! Blamaż Legii przy Łazienkowskiej

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Myślisz, że o robieniu gołąbków wiesz już dosłownie wszystko? Przetestuj nasze gołąbkowe roladki i przekonaj się, że tradycyjne danie można podać zupełnie inaczej. Zmieniliśmy nie tylko formę zawijania. Do farszu dodaliśmy zieloną paprykę, dzięki której całe danie przyjemnie chrupie i nabiera nowych walorów smakowych. Lista składników na gołąbki w nowej wersji czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.

Składniki na gołąbki:

  • 8 liści kapusty włoskiej,
  • 2 pomidory,
  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 zielona papryka,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • ⅓ pęczka świeżego koperku,
  • 100 g ugotowanego białego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 g sosu pomidorowego z ziołami.

O czym warto pamiętać:

  1. Warto użyć kapusty włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i cieńsze w porównaniu do białej kapusty, więc nie będziesz mieć problemów przy zwijaniu gołąbków.
  2. W dodatku gotowanie kapusty włoskiej na gołąbki wymaga znacznie mniej czasu, niż ma to miejsce przy pracy z białą kapustą. 
  3. Podczas gotowania kapusty, wyjmuj z garnka pojedyncze liście. Do tego zadania używaj dwóch widelców.
  4. Zanim zaczniesz zwijać gołąbkowe roladki, z każdego liścia usuń najgrubszą część nerwu. Po usunięciu niepotrzebnego zgrubienia złożenie gołąbków będzie proste jak "bułka z masłem". 
  5. Ryż do farszu ugotuj al dente, aby po wyjęciu z piekarnika nie okazał się kleistą papką. Jeśli zadbasz o ten detal, farsz w gołąbkach będzie zwarty, ale soczysty.
  6. Roladki z sosem pomidorowym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 
Więcej wideo
Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobreNazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakujeDeser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Zaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryżZaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryż
Składam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołuSkładam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołu
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza