Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Zrób puszyste muffiny dyniowe z naszego przepisu, a w twoim domu od razu będzie można poczuć jesień. Mięciutkie wypieki wypełnione kremowym nadzieniem rozpływają się ustach od pierwszego kęsa. Są tak dobre, że na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 4 łyżki zimnego masła,
- 1/3 szklanki pestek dyni.
Nadzienie serowe:
- 225 g serka śmietankowego,
- 50 g cukru,
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii.
Muffinki:
- 450 g puree z dyni,
- 200 g brązowego cukru,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru.
O czym warto pamiętać:
- Pracując nad kruszonką do muffinek zadbaj o to, aby masło dodane do pozostałych składników było zimne. Dzięki temu kruszonka po upieczeniu będzie przyjemnie chrupać.
- Aby masło nie zmieniło zbyt szybko temperatury, proces łączenia składników na kruszonkę skracamy do minimum.
- Z kolei w przypadku nadzienia, serek śmietankowy powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli zadbasz o ten detal, w mgnieniu oka przygotujesz gładką i aksamitną mieszankę.
- W foremce na muffiny możesz ułożyć gotowe papilotki do pieczenia. Nie jest to jednak konieczne. Bez problemu możesz zrobić tego typu foremki samodzielnie z papieru do pieczenia.
- Ciasto na przyszłe muffiny przenieś do foremek przy pomocy gałki do lodów.
- Nadzienie serowe najlepiej nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Oczywiście możesz zrobić to też przy pomocy łyżki, ale pamiętaj, że wtedy cały proces zajmie więcej czasu.
- Do przepisu użyliśmy dyniowego purée domowej roboty. Pamiętaj, musi być ono gęste i gładkie jednocześnie. Najlepszą bazą do stworzenia takiego półproduktu będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Praca z nimi jest prosta, szybka i przyjemna.
- Formę z muffinkami wstaw do piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Z podanych wyżej proporcji upiekliśmy 12 muffinek.