Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Zrób puszyste muffiny dyniowe z naszego przepisu, a w twoim domu od razu będzie można poczuć jesień. Mięciutkie wypieki wypełnione kremowym nadzieniem rozpływają się ustach od pierwszego kęsa. Są tak dobre, że na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 4 łyżki zimnego masła,
  • 1/3 szklanki pestek dyni.

Nadzienie serowe:

  • 225 g serka śmietankowego,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii.

Muffinki:

  • 450 g puree z dyni,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru.

O czym warto pamiętać:

  • Pracując nad kruszonką do muffinek zadbaj o to, aby masło dodane do pozostałych składników było zimne. Dzięki temu kruszonka po upieczeniu będzie przyjemnie chrupać.
  • Aby masło nie zmieniło zbyt szybko temperatury, proces łączenia składników na kruszonkę skracamy do minimum. 
  • Z kolei w przypadku nadzienia, serek śmietankowy powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli zadbasz o ten detal, w mgnieniu oka przygotujesz gładką i aksamitną mieszankę. 
  • W foremce na muffiny możesz ułożyć gotowe papilotki do pieczenia. Nie jest to jednak konieczne. Bez problemu możesz zrobić tego typu foremki samodzielnie z papieru do pieczenia. 
  • Ciasto na przyszłe muffiny przenieś do foremek przy pomocy gałki do lodów.
  • Nadzienie serowe najlepiej nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Oczywiście możesz zrobić to też przy pomocy łyżki, ale pamiętaj, że wtedy cały proces zajmie więcej czasu.
  • Do przepisu użyliśmy dyniowego purée domowej roboty. Pamiętaj, musi być ono gęste i gładkie jednocześnie. Najlepszą bazą do stworzenia takiego półproduktu będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Praca z nimi jest prosta, szybka i przyjemna.
  • Formę z muffinkami wstaw do piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Z podanych wyżej proporcji upiekliśmy 12 muffinek.
Więcej wideo
Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiejTe kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracjiNa pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji
Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu rękiUpiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce