8 pomysłów na świąteczne pralinki
Na jeden kęs
Co będzie eleganckim, smakowitym i nietypowym dodatkiem do świątecznej uczty? Pralinki domowej roboty! W sreberkach albo niedużych papilotkach, zapakowane w przezroczystą folię albo pudełeczko mogą być podane w formie prezentu. Albo po prostu cieszyć oko na świątecznym stole.
Co będzie eleganckim, smakowitym i nietypowym dodatkiem do świątecznej uczty? Pralinki domowej roboty! W sreberkach albo niedużych papilotkach, zapakowane w przezroczystą folię albo pudełeczko mogą być podane w formie prezentu. Albo po prostu cieszyć oko na świątecznym stole.
Pralinka to rodzaj niedużej czekoladki wypełnionej słodką masą. Słynne na cały świat są pralinki francuskie i belgijskie. To właśnie Francję uważa się za ojczyznę tych czekoladek - podejrzewa się, że pojawiły się w XVII wieku. Co ciekawe, pierwsze pralinki w ogóle nie zawierały czekolady! Początkowo prawdopodobnie były to posiekane i skarmelizowane orzechy. Współczesne pralinki to nierzadko prawdziwe dzieła sztuki. Pięknie zdobione, z przepysznym nadzieniem, zapakowane w eleganckie pudełko cieszą oko i podniebienie. A ucieszą jeszcze bardziej, jeśli będą domowej roboty. Boże Narodzenie to znakomita okazja, by zaserwować je gościom.