Pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Kucharz na deser przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, takie jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Na deser kucharz przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Jak mówi Koznacki, powidła sprawią, że mięso się karmelizuje, co nada żeberkom półsłodkiego posmaku.

Zobaczcie przepis na pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
4 czerwone cebule
główka czosnku
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
2 pietruszki
3 marchewki
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
Ziarna ziela angielskiego
Sól
Świeżo mielony pieprz
Cukier
Oliwa z oliwek
Mała główka czerwonej kapusty
1 czerwona papryka
Por
Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie: Żeberka wieprzowe kroimy w paski, wzdłuż kości. Przygotowane mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Robimy marynatę z sosu sojowego, dżemu z czarnej porzeczki, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, porwanych listków tymianku i igiełek rozmarynu, 3 łyżek oliwy robimy marynatę, którą smarujemy żeberka. Następnie kroimy warzywa i skrapiamy je oliwą z oliwek. Mięso wraz z warzywami pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200°C około godziny.

Przygotowanie surówki z kapusty:

Szatkujemy małą główkę czerwonej kapusty Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Jedną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, nać pietruszki siekamy, zieloną część pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec polewamy oliwą z oliwek i całość mieszamy.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji