Pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Kucharz na deser przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, takie jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Na deser kucharz przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Jak mówi Koznacki, powidła sprawią, że mięso się karmelizuje, co nada żeberkom półsłodkiego posmaku.

Zobaczcie przepis na pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
4 czerwone cebule
główka czosnku
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
2 pietruszki
3 marchewki
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
Ziarna ziela angielskiego
Sól
Świeżo mielony pieprz
Cukier
Oliwa z oliwek
Mała główka czerwonej kapusty
1 czerwona papryka
Por
Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie: Żeberka wieprzowe kroimy w paski, wzdłuż kości. Przygotowane mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Robimy marynatę z sosu sojowego, dżemu z czarnej porzeczki, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, porwanych listków tymianku i igiełek rozmarynu, 3 łyżek oliwy robimy marynatę, którą smarujemy żeberka. Następnie kroimy warzywa i skrapiamy je oliwą z oliwek. Mięso wraz z warzywami pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200°C około godziny.

Przygotowanie surówki z kapusty:

Szatkujemy małą główkę czerwonej kapusty Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Jedną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, nać pietruszki siekamy, zieloną część pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec polewamy oliwą z oliwek i całość mieszamy.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania