Trwa ładowanie...
abc gotowania
15-03-2016 12:09

Pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Kucharz na deser przygotował tartę z wiśniami i bezą.

d2y13dw
d2y13dw

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, takie jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Na deser kucharz przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Jak mówi Koznacki, powidła sprawią, że mięso się karmelizuje, co nada żeberkom półsłodkiego posmaku.

Zobaczcie przepis na pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
4 czerwone cebule
główka czosnku
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
2 pietruszki
3 marchewki
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
Ziarna ziela angielskiego
Sól
Świeżo mielony pieprz
Cukier
Oliwa z oliwek
Mała główka czerwonej kapusty
1 czerwona papryka
Por
Pęczek natki pietruszki

d2y13dw

Przygotowanie: Żeberka wieprzowe kroimy w paski, wzdłuż kości. Przygotowane mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Robimy marynatę z sosu sojowego, dżemu z czarnej porzeczki, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, porwanych listków tymianku i igiełek rozmarynu, 3 łyżek oliwy robimy marynatę, którą smarujemy żeberka. Następnie kroimy warzywa i skrapiamy je oliwą z oliwek. Mięso wraz z warzywami pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200°C około godziny.

Przygotowanie surówki z kapusty:

Szatkujemy małą główkę czerwonej kapusty Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Jedną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, nać pietruszki siekamy, zieloną część pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec polewamy oliwą z oliwek i całość mieszamy.

d2y13dw
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj