Trwa ładowanie...
abc gotowania
15-03-2016 12:09

Pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Kucharz na deser przygotował tartę z wiśniami i bezą.

d49fyoc
d49fyoc

Koniec zimy to dobry czas, by sięgnąć do spiżarni po zapasy, którzy przygotowaliśmy jesienią. Konfitury sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do deserów czy kanapek, ale wielu dań. Adam Kozanecki, uczestnik programu "MasterChef" zaprezentował przepisy na potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. W menu znalazły się dania wytrawne, takie jak: bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym, pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty. Na deser kucharz przygotował tartę z wiśniami i bezą.

Jak mówi Koznacki, powidła sprawią, że mięso się karmelizuje, co nada żeberkom półsłodkiego posmaku.

Zobaczcie przepis na pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki z surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
4 czerwone cebule
główka czosnku
Świeży tymianek
Świeży rozmaryn
2 pietruszki
3 marchewki
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe
Ziarna ziela angielskiego
Sól
Świeżo mielony pieprz
Cukier
Oliwa z oliwek
Mała główka czerwonej kapusty
1 czerwona papryka
Por
Pęczek natki pietruszki

d49fyoc

Przygotowanie: Żeberka wieprzowe kroimy w paski, wzdłuż kości. Przygotowane mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Robimy marynatę z sosu sojowego, dżemu z czarnej porzeczki, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, porwanych listków tymianku i igiełek rozmarynu, 3 łyżek oliwy robimy marynatę, którą smarujemy żeberka. Następnie kroimy warzywa i skrapiamy je oliwą z oliwek. Mięso wraz z warzywami pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200°C około godziny.

Przygotowanie surówki z kapusty:

Szatkujemy małą główkę czerwonej kapusty Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Jedną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, nać pietruszki siekamy, zieloną część pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec polewamy oliwą z oliwek i całość mieszamy.

d49fyoc
d49fyoc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49fyoc
Więcej tematów