Miękkie awokado – jak je wykorzystać? Sprawdzone sposoby
Kilka prostych przepisów
Awokado kupione, lecz zamiast wykorzystać je od razu, w oczekiwaniu na odpowiedni moment niepokojąco zmiękło? Spokojnie. Pozbądź się sczerniałego miąższu, a resztę możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krem czekoladowy
Oto przysmak, za którym szaleją dzieci, choć dorośli również go sobie nie odmówią. Ten trzyskładnikowy krem czekoladowy nie psuje zębów ani sylwetki, a przy jest zdrowy. I jak smakuje! Miękkie awokado wystarczy zmiksować na gładko z dojrzałym bananem oraz kakao lub karobem. To wszystko. Takim kremem można posmarować kanapki albo podać w miseczce np. z owocami czy wiórkami kokosowymi.
Brownie
Po brownie z fasoli i buraka przyszedł czas na ultraczekoladowe brownie z awokado. Przepis jest bezglutenowy i bezmleczny. W jednej misce należy zmiksować miękkie awokado, jajka, miód lub syrop klonowy, cukier (np. kokosowy) oraz olej kokosowy. W drugiej miesza się kakao, mąkę kokosową albo zmielone migdały, odrobinę sody oczyszczonej, cynamonu i szczyptę soli. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać, dodać posiekaną gorzką czekoladę. Przelać do niedużej foremki, na wierzchu można umieścić maliny (świeże lub mrożone). Piec przez ok. 30 minut, po czym wstawić do lodówki. Wystudzone brownie można dodatkowo polać czekoladą.
Koktajl
Miękkie awokado to bardzo zdrowy dodatek do koktajlu – dzięki niemu napój zyskuje kremową konsystencję i porcję witamin. Do przygotowania koktajlu, oprócz miękkiego awokado, można wykorzystać m.in. dojrzałe banany, kakao, masło orzechowe, ulubione sezonowe owoce, ale też garść świeżych liści szpinaku (nie będą wyczuwalne). Składniki zmiksuj na gładko blenderem ręcznym albo w blenderze kielichowym. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Zdrowe masełko
Osoby na diecie bezmlecznej albo poszukujące alternatywy dla tradycyjnego masła nie muszą szukać pomysłu na wymyśle pasty kanapkowe – miękkie awokado aż prosi się, by rozsmarować je na kromce świeżego, chrupiącego chleba. Można to zrobić nożem albo widelcem i opcjonalnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekany koperek bądź szczypiorek. Smak masełka z awokado podkreśli odrobina soli. Rozsmarowane na chlebie miękkie awokado bez dodatków można serwować nawet najmłodszym maluchom.
Guacamole
Znakomity dodatek do chipsów, dań kuchni meksykańskiej, świeżych warzyw, a także interesująca propozycja kanapkowa w formie pasty. W miseczce widelcem rozgnieć miąższ awokado, dodaj sok z cytryny lub limonki, oliwę, czosnek i przyprawy: sól oraz pieprz. Oto bazowy przepis na guacamole. Do masy można dodać drobno posiekaną cebulę, kolendrę czy pomidory, a także ostre przyprawy, np. chili.
Jajko zapiekane w awokado
Masz w domu miękkie awokado i żadnej koncepcji, co podać na śniadanie? Wystarczy, że podzielisz je na pół i usuniesz pestkę (skórkę zostaw). Miąższ oprósz solą i pieprzem. W zagłębieniu po pestce umieść po jednym małym jajku. Tak przygotowane "zapiekanki" wsuń do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj, aż białko się zetnie (zajmie to ok. 15 minut). Tak przygotowane jajka zapieczone w awokado wybornie smakują z chrupiącym chlebem, tostami, świeżym pomidorem czy blanszowanym szpinakiem.
Sos do makaronu
Nie tylko z kremówki można zrobić sos do makaronu. Miękkie awokado jest nie tylko zdrowsze, ale odpowiada na potrzeby wegan i osób, które muszą unikać mleka. Żeby zrobić pyszny sos, miękkie awokado należy bardzo dokładnie zmiksować np. z nerkowcami, świeżymi ziołami, szpinakiem, czosnkiem, a całość przełamać sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i połączyć z gorącym makaronem. Osoby, które nie są na diecie bezmlecznej, mogą dodać do sosu starty parmezan
Chłodnik
Jeśli przejadł ci się chłodnik z botwinki, ta propozycja zaspokoi twoje oczekiwania. Miękkie awokado doskonale nadaje się jako składnik zdrowego, orzeźwiającego chłodnika. Miąższ możesz połączyć z ogórkami, rzodkiewką, miętą albo koperkiem itp. Do tego dodaj jogurt, maślankę lub mleko roślinne. Pamiętaj o przyprawach: soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny. Chłodnik przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Można podać go np. z grzankami. Nie zaszkodzi dodatek kostek lodu!
Dodatek do dania głównego
Miękkie awokado zalega w kuchni? Wykorzystaj je w sposób najprostszy z możliwych. Wydobądź ze środka miąższ (nożem, łyżeczką) i podaj jako dodatek do obiadu. Miękkie, kremowe awokado będzie wspaniale komponować się zwłaszcza z wszelkimi gorącymi, ciężkimi daniami jednogarnkowymi. Z powodzeniem zastąpi porcję gęstego jogurtu naturalnego albo greckiego tam, gdzie ich dodatek wydaje się niezbędny dla przełamania tekstur i smaków.