Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem

Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem to danie, które zachwyca smakiem, aromatem i jest bardzo sycące. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Klopsiki w sosie dyniowym z makaronemKlopsiki w sosie dyniowym z makaronem
Małgorzata Kijowska

Klopsiki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia

Sos dyniowy:

  • około 300 g obranej dyni
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • makaron
  • 1-2 łyżki oleju

Przepis

  • Klopsiki: suchą kajzerkę namocz w wodzie, a jak dobrze nasiąknie, wtedy ją odciśnij. Mniejszą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, jajko, odciśniętą kajzerkę, sól i cebulę. Masę dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstaw na kilkanaście minut.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Z mięsnej masy uformuj niewielkie kuleczki, takie mniej więcej o wielkości piłeczki pingpongowej.
  • Rozgrzej głębszą patelnię, dodaj trochę oleju i obsmaż krótko mięsne kuleczki ze wszystkich stron. Nie chodzi o to, aby je usmażyć, ale żeby je „zamknąć”. Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki, a na tej samej patelni przygotuj sos.
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Dynię pokrój w niedużą kostkę.
  • Na patelni, na której smażyło się mięso, podsmaż lekko cebulę mieszając ją.
  • Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i pokrojoną dynię. Mieszając podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wodę – na początek 1 szklankę. Całość przypraw odrobiną soli, pieprzu i mielonym imbirem.
  • Na patelnię przełóż obsmażone klopsiki, przemieszaj całość lekko. Pod przykryciem uduś całość do miękkości – dynia może się nieco rozpaść.
  • W tym czasie ugotuj makaron.
  • Do gotowego dania przełóż makaron, wymieszaj delikatnie i przykryj naczynie. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut, aby makaron nabrał smaku sosu.
  • Przed podaniem możesz danie delikatnie oprószyć mielonymi płatkami ostrej papryki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna