Klopsiki z indyka w połączeniu z makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebienia
W tym przepisie każdy znajdzie coś dla siebie. Klopsiki na bazie indyka, kremowy makaron orzo oraz ciekawą i aromatyczną nutkę w postaci szałwii. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć. A to dopiero początek, bo kiedy tylko skosztujesz gotowego dania, nie będziesz chciał jeść nic innego. Koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie znajdziesz dokładną instrukcję. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na klopsiki z indyka:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 200 ml domowego bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- 1/3 szkl. parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- 2 kromki ciabatty (około 40 g),
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej szałwii,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na makaron:
- 1 szkl. makaronu orzo,
- 8 liści świeżej szałwii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szalotka,
- 3 łyżki masła,
- 400 ml domowego bulionu,
- 1/3 szkl. białego wina,
- 160 ml śmietanki 18 proc.,
- 1/3 szkl. parmezanu,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu koniecznie użyj pieczywa, które po połączeniu z domowym bulionem zatrzyma wilgoć w mięsnych kuleczkach w trakcie obróbki cieplnej. Jeśli pominiesz ten dodatek, klopsiki po upieczeniu mogą okazać się przesuszone i twarde. Z dodatkiem np. ciabatty będą idealnie soczyste i miękkie.
- Skoro mowa już o bulionie, to pamiętaj, najlepiej użyj domowej wersji. Świetnie sprawdzi się tu zarówno wywar drobiowy, jak i warzywny.
- Po dokładnym wyrobieniu mieszanki na klopsiki, uformuj z niej małe kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Następnie przełóż je do formy do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to dusić świeże listki szałwii na roztopionym maśle przez kilka minut. W ten sposób oddadzą one masłu swój niepowtarzalny smak.
- Liście po kilku minutach musisz wyjąć z patelni, aby się nie przypaliły. Ale ich nie wyrzucaj, bo przydadzą się jeszcze do podania obiadu.
- Na tej samej patelni przygotuj makaron w kremowej wersji. Po wsypaniu na patelnię gotuj go tak długo, jak zaleca producent na opakowaniu.
- Pod koniec całego procesu wlej na patelnię śmietankę.
- Nie zapomnij też o upieczonych wcześniej klopsikach oraz posiekanej natce pietruszki.
- Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonej wcześniej szałwii.
- Z wyżej podanych proporcji zrobisz 20 klopsików, które następnie pomogą przygotować 4 porcje obiadowe.