Takiego makaronu nie jedz pod żadnym pozorem. Konsekwencje będą przykre

W niektórych domach resztki z obiadu przechowywane są w lodówce tygodniami. Ugotowany makaron, ryż czy purée ziemniaczane często lądują w misce przykrytej talerzykiem lub pod folią aluminiową. Dopóki jedzenie nie pokryje się pleśnią, wiele osób uznaje je za zdatne do spożycia. Skutkiem może być nie tylko wizyta w toalecie.

Ugotowany makaron nie może leżeć przez tydzień w lodówceUgotowany makaron nie może leżeć przez tydzień w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przetworzona żywność, czyli ugotowana lub upieczona, jest mniej podatna na procesy psucia niż świeże mięso, jajka czy nabiał. Jednak w ciepły dzień już po 1-2 godzinach pozostawienia na blacie ugotowany makaron czy ryż może stać się siedliskiem groźnych bakterii. W przedziale od 5 do 60 stopni Celsjusza rozwijają się one najszybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron?

Ważną kwestią jest nie tylko to, jak długo makaron leży w lodówce, ale także to, w jaki sposób jest przechowywany. Porcelanowa miseczka przykryta talerzykiem to nie jest najlepsze rozwiązanie. Pojemnik powinien być przede wszystkim szczelny. Najlepsze są szklane miski z pokrywką, które są bardziej ekologiczne od plastikowych i nie chłoną zapachu. Jeśli decydujesz się na pojemniki plastikowe lub woreczki strunowe, upewnij się, że są one odpowiednie do przechowywania żywności.

Makaron z obiadu należy wstawić do lodówki w ciągu 2 godzin od ugotowania, przy czym w ciepły dzień dopuszczalny limit spada o połowę. Przełóż go do pojemnika i polej oliwą, aby nie posklejał się podczas przechowywania. Wróć do niego maksymalnie po 3-4 dniach od wstawienia do lodówki, a przed spożyciem koniecznie podgrzej makaron do temperatury minimum 74 stopni Celsjusza.

Jeśli zdecydujesz się zamrozić ugotowany makaron, przedłużysz jego termin przydatności do spożycia do 2-3 miesięcy. Aby go rozmrozić, przełóż do lodówki na 10-12 godzin, a następnie ugotuj, podgrzej na patelni lub w piekarniku. Pamiętaj, żeby ponownie nie zamrażać już raz rozmrożonej żywności.

Czym grozi zjedzenie makaronu, który leży przez tydzień w lodówce?

Ugotowany makaron z każdą kolejną godziną może stać się pożywką dla bakterii, takich jak Bacillus cereus czy Listeria monocytogenes. Te pierwsze są w stanie przetrwać gotowanie, a gdy makaron ostygnie do temperatury pokojowej, szybko się namnażają, w efekcie czego powstają toksyczne związki. Takie substancje mogą powodować zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką lub wymiotami.

Jednak o wiele bardziej niebezpieczna jest Listeria monocytogenes, która może rozwijać się również w niskich temperaturach. Ta bakteria jest dużym zagrożeniem dla osób z osłabioną odpornością, kobiet w ciąży, osób starszych i małych dzieci. Może ona powodować listeriozę – infekcję, której objawy są podobne do grypy, a powikłania, takie jak sepsa, zapalenie opon mózgowych czy uszkodzenia neurologiczne płodu, mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Wybrane dla Ciebie

Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu