Takiego makaronu nie jedz pod żadnym pozorem. Konsekwencje będą przykre

W niektórych domach resztki z obiadu przechowywane są w lodówce tygodniami. Ugotowany makaron, ryż czy purée ziemniaczane często lądują w misce przykrytej talerzykiem lub pod folią aluminiową. Dopóki jedzenie nie pokryje się pleśnią, wiele osób uznaje je za zdatne do spożycia. Skutkiem może być nie tylko wizyta w toalecie.

Ugotowany makaron nie może leżeć przez tydzień w lodówceUgotowany makaron nie może leżeć przez tydzień w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przetworzona żywność, czyli ugotowana lub upieczona, jest mniej podatna na procesy psucia niż świeże mięso, jajka czy nabiał. Jednak w ciepły dzień już po 1-2 godzinach pozostawienia na blacie ugotowany makaron czy ryż może stać się siedliskiem groźnych bakterii. W przedziale od 5 do 60 stopni Celsjusza rozwijają się one najszybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron?

Ważną kwestią jest nie tylko to, jak długo makaron leży w lodówce, ale także to, w jaki sposób jest przechowywany. Porcelanowa miseczka przykryta talerzykiem to nie jest najlepsze rozwiązanie. Pojemnik powinien być przede wszystkim szczelny. Najlepsze są szklane miski z pokrywką, które są bardziej ekologiczne od plastikowych i nie chłoną zapachu. Jeśli decydujesz się na pojemniki plastikowe lub woreczki strunowe, upewnij się, że są one odpowiednie do przechowywania żywności.

Makaron z obiadu należy wstawić do lodówki w ciągu 2 godzin od ugotowania, przy czym w ciepły dzień dopuszczalny limit spada o połowę. Przełóż go do pojemnika i polej oliwą, aby nie posklejał się podczas przechowywania. Wróć do niego maksymalnie po 3-4 dniach od wstawienia do lodówki, a przed spożyciem koniecznie podgrzej makaron do temperatury minimum 74 stopni Celsjusza.

Jeśli zdecydujesz się zamrozić ugotowany makaron, przedłużysz jego termin przydatności do spożycia do 2-3 miesięcy. Aby go rozmrozić, przełóż do lodówki na 10-12 godzin, a następnie ugotuj, podgrzej na patelni lub w piekarniku. Pamiętaj, żeby ponownie nie zamrażać już raz rozmrożonej żywności.

Czym grozi zjedzenie makaronu, który leży przez tydzień w lodówce?

Ugotowany makaron z każdą kolejną godziną może stać się pożywką dla bakterii, takich jak Bacillus cereus czy Listeria monocytogenes. Te pierwsze są w stanie przetrwać gotowanie, a gdy makaron ostygnie do temperatury pokojowej, szybko się namnażają, w efekcie czego powstają toksyczne związki. Takie substancje mogą powodować zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką lub wymiotami.

Jednak o wiele bardziej niebezpieczna jest Listeria monocytogenes, która może rozwijać się również w niskich temperaturach. Ta bakteria jest dużym zagrożeniem dla osób z osłabioną odpornością, kobiet w ciąży, osób starszych i małych dzieci. Może ona powodować listeriozę – infekcję, której objawy są podobne do grypy, a powikłania, takie jak sepsa, zapalenie opon mózgowych czy uszkodzenia neurologiczne płodu, mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz