Tradycyjny makaron nie jest odpowiedni dla cukrzyków. Jest zdrowsza alternatywa

Makaron pszenny produkowany z jasnej mąki jest bogaty w węglowodany, które dostarczają energii, stopniowo rozkładając się w organizmie na cukry proste. Jednak nie każdemu służy tak uwielbiany przez Włochów makaron z pszenicy durum. Osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na cukrzycę typu 2 powinni unikać potraw na jego bazie.

Makaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietęMakaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O wiele zdrowszy dla cukrzyków i chorych na celiakię jest makaron sojowy –podstawowy składnik w kuchni chińskiej. Jego polska nazwa jest myląca, ponieważ makaron ten nie jest produkowany z soi, tylko ze skrobi fasoli mung. Być może termin miał nawiązywać do sosu sojowego, z którym najczęściej jest przygotowywany ten chiński makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Pożywne przezroczyste nitki

O wiele bardziej trafna jest angielska nazwa makaronu, czyli "cellophane noodles" albo "glass noodles" – te określenia w pełni oddają charakter tego produktu. Makaron po namoczeniu w gorącej wodzie staje się przezroczysty.

W porównaniu z pszennym, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej węglowodanów, a więcej białka i błonnika. W związku z tym nie podnosi tak gwałtownie cukru we krwi jak pszenny odpowiednik. Indeks glikemiczny białego makaronu z pszenicy durum wynosi ok. 70, podczas gdy w makaronie sojowym spada do ok. 30.

Jak ugotować makaron sojowy?

Makaron sojowy wystarczy zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na 5-10 minut. Następnie, zgodnie z chińską tradycją kulinarną, jest wrzucany na wok i mieszany z wieloma różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ale także z tofu lub mięsem. Chińczycy do tego typu potraw obowiązkowo dodają sos sojowy.

Makaron sojowy świetnie sprawdza się jako dodatek do zup na bazie bulionu. Ale to nie wszystko, możesz z niego przygotować także chrupiące placuszki na imprezę. Doskonale smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym.

Zwróć uwagę na skład makaronu sojowego

Jedna uwaga: nie wszystkie makarony sojowe są wytwarzane z fasoli mung. Niektórzy producenci używają skrobi ziemniaczanej lub z batatów. Tego typu makaron nie jest już polecany dla osób chorujących na cukrzycę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk wskazał 5 najzdrowszych ryb. Nie są naszpikowane toksynami jak inne
Dietetyk wskazał 5 najzdrowszych ryb. Nie są naszpikowane toksynami jak inne
Obrane ogórki są gorzkie? Najważniejsze jest odpowiednie obieranie
Obrane ogórki są gorzkie? Najważniejsze jest odpowiednie obieranie
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić