WAŻNE
TERAZ

Szokująca decyzja Lewandowskiego. "Postanowiłem"

Tradycyjny makaron nie jest odpowiedni dla cukrzyków. Jest zdrowsza alternatywa

Makaron pszenny produkowany z jasnej mąki jest bogaty w węglowodany, które dostarczają energii, stopniowo rozkładając się w organizmie na cukry proste. Jednak nie każdemu służy tak uwielbiany przez Włochów makaron z pszenicy durum. Osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na cukrzycę typu 2 powinni unikać potraw na jego bazie.

Makaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietęMakaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
2

O wiele zdrowszy dla cukrzyków i chorych na celiakię jest makaron sojowy –podstawowy składnik w kuchni chińskiej. Jego polska nazwa jest myląca, ponieważ makaron ten nie jest produkowany z soi, tylko ze skrobi fasoli mung. Być może termin miał nawiązywać do sosu sojowego, z którym najczęściej jest przygotowywany ten chiński makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Pożywne przezroczyste nitki

O wiele bardziej trafna jest angielska nazwa makaronu, czyli "cellophane noodles" albo "glass noodles" – te określenia w pełni oddają charakter tego produktu. Makaron po namoczeniu w gorącej wodzie staje się przezroczysty.

W porównaniu z pszennym, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej węglowodanów, a więcej białka i błonnika. W związku z tym nie podnosi tak gwałtownie cukru we krwi jak pszenny odpowiednik. Indeks glikemiczny białego makaronu z pszenicy durum wynosi ok. 70, podczas gdy w makaronie sojowym spada do ok. 30.

Jak ugotować makaron sojowy?

Makaron sojowy wystarczy zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na 5-10 minut. Następnie, zgodnie z chińską tradycją kulinarną, jest wrzucany na wok i mieszany z wieloma różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ale także z tofu lub mięsem. Chińczycy do tego typu potraw obowiązkowo dodają sos sojowy.

Makaron sojowy świetnie sprawdza się jako dodatek do zup na bazie bulionu. Ale to nie wszystko, możesz z niego przygotować także chrupiące placuszki na imprezę. Doskonale smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym.

Zwróć uwagę na skład makaronu sojowego

Jedna uwaga: nie wszystkie makarony sojowe są wytwarzane z fasoli mung. Niektórzy producenci używają skrobi ziemniaczanej lub z batatów. Tego typu makaron nie jest już polecany dla osób chorujących na cukrzycę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor