Tradycyjny makaron nie jest odpowiedni dla cukrzyków. Jest zdrowsza alternatywa
Makaron pszenny produkowany z jasnej mąki jest bogaty w węglowodany, które dostarczają energii, stopniowo rozkładając się w organizmie na cukry proste. Jednak nie każdemu służy tak uwielbiany przez Włochów makaron z pszenicy durum. Osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na cukrzycę typu 2 powinni unikać potraw na jego bazie.
O wiele zdrowszy dla cukrzyków i chorych na celiakię jest makaron sojowy –podstawowy składnik w kuchni chińskiej. Jego polska nazwa jest myląca, ponieważ makaron ten nie jest produkowany z soi, tylko ze skrobi fasoli mung. Być może termin miał nawiązywać do sosu sojowego, z którym najczęściej jest przygotowywany ten chiński makaron.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Pożywne przezroczyste nitki
O wiele bardziej trafna jest angielska nazwa makaronu, czyli "cellophane noodles" albo "glass noodles" – te określenia w pełni oddają charakter tego produktu. Makaron po namoczeniu w gorącej wodzie staje się przezroczysty.
W porównaniu z pszennym, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej węglowodanów, a więcej białka i błonnika. W związku z tym nie podnosi tak gwałtownie cukru we krwi jak pszenny odpowiednik. Indeks glikemiczny białego makaronu z pszenicy durum wynosi ok. 70, podczas gdy w makaronie sojowym spada do ok. 30.
Jak ugotować makaron sojowy?
Makaron sojowy wystarczy zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na 5-10 minut. Następnie, zgodnie z chińską tradycją kulinarną, jest wrzucany na wok i mieszany z wieloma różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ale także z tofu lub mięsem. Chińczycy do tego typu potraw obowiązkowo dodają sos sojowy.
Makaron sojowy świetnie sprawdza się jako dodatek do zup na bazie bulionu. Ale to nie wszystko, możesz z niego przygotować także chrupiące placuszki na imprezę. Doskonale smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym.
Zwróć uwagę na skład makaronu sojowego
Jedna uwaga: nie wszystkie makarony sojowe są wytwarzane z fasoli mung. Niektórzy producenci używają skrobi ziemniaczanej lub z batatów. Tego typu makaron nie jest już polecany dla osób chorujących na cukrzycę.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.