Trwa ładowanie...

Tradycyjny makaron nie jest odpowiedni dla cukrzyków. Jest zdrowsza alternatywa

Makaron pszenny produkowany z jasnej mąki jest bogaty w węglowodany, które dostarczają energii, stopniowo rozkładając się w organizmie na cukry proste. Jednak nie każdemu służy tak uwielbiany przez Włochów makaron z pszenicy durum. Osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na cukrzycę typu 2 powinni unikać potraw na jego bazie.

Makaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietęMakaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietęŹródło: Adobe Stock
d2g3d80
d2g3d80

O wiele zdrowszy dla cukrzyków i chorych na celiakię jest makaron sojowy –podstawowy składnik w kuchni chińskiej. Jego polska nazwa jest myląca, ponieważ makaron ten nie jest produkowany z soi, tylko ze skrobi fasoli mung. Być może termin miał nawiązywać do sosu sojowego, z którym najczęściej jest przygotowywany ten chiński makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Pożywne przezroczyste nitki

O wiele bardziej trafna jest angielska nazwa makaronu, czyli "cellophane noodles" albo "glass noodles" – te określenia w pełni oddają charakter tego produktu. Makaron po namoczeniu w gorącej wodzie staje się przezroczysty.

d2g3d80

W porównaniu z pszennym, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej węglowodanów, a więcej białka i błonnika. W związku z tym nie podnosi tak gwałtownie cukru we krwi jak pszenny odpowiednik. Indeks glikemiczny białego makaronu z pszenicy durum wynosi ok. 70, podczas gdy w makaronie sojowym spada do ok. 30.

Jak ugotować makaron sojowy?

Makaron sojowy wystarczy zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na 5-10 minut. Następnie, zgodnie z chińską tradycją kulinarną, jest wrzucany na wok i mieszany z wieloma różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ale także z tofu lub mięsem. Chińczycy do tego typu potraw obowiązkowo dodają sos sojowy.

Makaron sojowy świetnie sprawdza się jako dodatek do zup na bazie bulionu. Ale to nie wszystko, możesz z niego przygotować także chrupiące placuszki na imprezę. Doskonale smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym.

Zwróć uwagę na skład makaronu sojowego

Jedna uwaga: nie wszystkie makarony sojowe są wytwarzane z fasoli mung. Niektórzy producenci używają skrobi ziemniaczanej lub z batatów. Tego typu makaron nie jest już polecany dla osób chorujących na cukrzycę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

d2g3d80
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g3d80
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj