Tradycyjny makaron nie jest odpowiedni dla cukrzyków. Jest zdrowsza alternatywa

Makaron pszenny produkowany z jasnej mąki jest bogaty w węglowodany, które dostarczają energii, stopniowo rozkładając się w organizmie na cukry proste. Jednak nie każdemu służy tak uwielbiany przez Włochów makaron z pszenicy durum. Osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na cukrzycę typu 2 powinni unikać potraw na jego bazie.

Makaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietęMakaron sojowy jest lepszy dla cukrzyków, ale sprawdź etykietę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O wiele zdrowszy dla cukrzyków i chorych na celiakię jest makaron sojowy –podstawowy składnik w kuchni chińskiej. Jego polska nazwa jest myląca, ponieważ makaron ten nie jest produkowany z soi, tylko ze skrobi fasoli mung. Być może termin miał nawiązywać do sosu sojowego, z którym najczęściej jest przygotowywany ten chiński makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Pożywne przezroczyste nitki

O wiele bardziej trafna jest angielska nazwa makaronu, czyli "cellophane noodles" albo "glass noodles" – te określenia w pełni oddają charakter tego produktu. Makaron po namoczeniu w gorącej wodzie staje się przezroczysty.

W porównaniu z pszennym, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej węglowodanów, a więcej białka i błonnika. W związku z tym nie podnosi tak gwałtownie cukru we krwi jak pszenny odpowiednik. Indeks glikemiczny białego makaronu z pszenicy durum wynosi ok. 70, podczas gdy w makaronie sojowym spada do ok. 30.

Jak ugotować makaron sojowy?

Makaron sojowy wystarczy zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na 5-10 minut. Następnie, zgodnie z chińską tradycją kulinarną, jest wrzucany na wok i mieszany z wieloma różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ale także z tofu lub mięsem. Chińczycy do tego typu potraw obowiązkowo dodają sos sojowy.

Makaron sojowy świetnie sprawdza się jako dodatek do zup na bazie bulionu. Ale to nie wszystko, możesz z niego przygotować także chrupiące placuszki na imprezę. Doskonale smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym.

Zwróć uwagę na skład makaronu sojowego

Jedna uwaga: nie wszystkie makarony sojowe są wytwarzane z fasoli mung. Niektórzy producenci używają skrobi ziemniaczanej lub z batatów. Tego typu makaron nie jest już polecany dla osób chorujących na cukrzycę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast