Wiesz, ile można przechowywać makaron w lodówce? Wiele osób popełnia podstawowy błąd
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu, niech pierwszy rzuci nitką spaghetti. Oczywiście szkoda marnować jedzenie, więc nadwyżka najczęściej trafia do lodówki. Nieodpowiednio przechowywany makaron nadaje się jednak jedynie do śmieci.
Makaron trafia do zup i dań głównych, jest jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni. Czasem gotujemy go na zapas, na przykład gdy ugotowaliśmy więcej sosu bolognese lub duży gar rosołu. Ile można przechowywać makaron w lodówce, aby zachował nie tylko odpowiedni smak, ale przede wszystkim świeżość?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek
Ile może stać makaron z sosem?
Jeśli makaron został połączony z sosem, na przykład śmietanowym lub mięsnym, jego trwałość może się skrócić. Sosy na bazie mleka, jajek czy mięsa mają krótszą trwałość niż sam makaron, dlatego najlepiej spożyć takie danie w ciągu 2–3 dni. Unikaj również wielokrotnego podgrzewania, ponieważ każdy cykl podgrzewania i schładzania zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Bezpieczniej jest podgrzewać tylko tyle, ile planujesz zjeść na dany posiłek. Taka praktyka nie tylko chroni przed ewentualnymi zatruciami pokarmowymi, ale także pozwala zachować lepszy smak i teksturę dania.
Jak przedłużyć świeżość makaronu?
Aby przedłużyć świeżość makaronu, warto skropić go odrobiną oliwy po ugotowaniu, co zapobiega sklejaniu się nitek i ułatwia przechowywanie. Najlepiej trzymać go w szczelnym szklanym lub plastikowym pojemniku. Pamiętaj, aby przed włożeniem go do lodówki, poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, co zapobiegnie skraplaniu się wilgoci.
Wiele osób popełnia podstawowy błąd, wstawiając gorący makaron bezpośrednio do lodówki, co podnosi temperaturę wewnątrz i może szkodzić innym produktom. Nagła zmiana temperatury sprzyja rozwojowi bakterii w całej lodówce. Nie zaleca się przechowywania makaronu w garnku z przykrywką, ponieważ wilgoć i powietrze przyspieszają jego psucie. Pojemnik z makaronem powinien być szczelnie zamknięty, aby uniknąć kontaktu z powietrzem.
Czy makaron można mrozić?
Jeśli nie planujesz zjeść makaronu w ciągu kilku dni, możesz go zamrozić. Ugotowany makaron dobrze znosi mrożenie, a najlepiej sprawdzi się makaron ugotowany al dente, który po rozmrożeniu nie będzie się rozpadał. Najlepiej podzielić go na porcje, lekko skropić olejem, włożyć do woreczków lub pojemników do mrożenia i przechowywać w zamrażarce do 2–3 miesięcy.
Przy rozmrażaniu wystarczy wrzucić go na chwilę do wrzątku lub podgrzać na patelni z odrobiną wody, a on zachowa swoją strukturę i smak. Mrożenie to doskonałe rozwiązanie, aby w pełni wykorzystać ugotowany makaron i unikać marnowania jedzenia.