Wiesz, ile można przechowywać makaron w lodówce? Wiele osób popełnia podstawowy błąd

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu, niech pierwszy rzuci nitką spaghetti. Oczywiście szkoda marnować jedzenie, więc nadwyżka najczęściej trafia do lodówki. Nieodpowiednio przechowywany makaron nadaje się jednak jedynie do śmieci.

Ugotowany makaron należy przechowywać w lodówceUgotowany makaron należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Makaron trafia do zup i dań głównych, jest jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni. Czasem gotujemy go na zapas, na przykład gdy ugotowaliśmy więcej sosu bolognese lub duży gar rosołu. Ile można przechowywać makaron w lodówce, aby zachował nie tylko odpowiedni smak, ale przede wszystkim świeżość?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Ile może stać makaron z sosem?

Jeśli makaron został połączony z sosem, na przykład śmietanowym lub mięsnym, jego trwałość może się skrócić. Sosy na bazie mleka, jajek czy mięsa mają krótszą trwałość niż sam makaron, dlatego najlepiej spożyć takie danie w ciągu 2–3 dni. Unikaj również wielokrotnego podgrzewania, ponieważ każdy cykl podgrzewania i schładzania zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Bezpieczniej jest podgrzewać tylko tyle, ile planujesz zjeść na dany posiłek. Taka praktyka nie tylko chroni przed ewentualnymi zatruciami pokarmowymi, ale także pozwala zachować lepszy smak i teksturę dania.

Jak przedłużyć świeżość makaronu?

Aby przedłużyć świeżość makaronu, warto skropić go odrobiną oliwy po ugotowaniu, co zapobiega sklejaniu się nitek i ułatwia przechowywanie. Najlepiej trzymać go w szczelnym szklanym lub plastikowym pojemniku. Pamiętaj, aby przed włożeniem go do lodówki, poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, co zapobiegnie skraplaniu się wilgoci.

Ile można przechowywać ugotowany makaron w lodówce?
Ile można przechowywać ugotowany makaron w lodówce? © Adobe Stock | Stanislaw Blachowicz

Wiele osób popełnia podstawowy błąd, wstawiając gorący makaron bezpośrednio do lodówki, co podnosi temperaturę wewnątrz i może szkodzić innym produktom. Nagła zmiana temperatury sprzyja rozwojowi bakterii w całej lodówce. Nie zaleca się przechowywania makaronu w garnku z przykrywką, ponieważ wilgoć i powietrze przyspieszają jego psucie. Pojemnik z makaronem powinien być szczelnie zamknięty, aby uniknąć kontaktu z powietrzem.

Czy makaron można mrozić?

Jeśli nie planujesz zjeść makaronu w ciągu kilku dni, możesz go zamrozić. Ugotowany makaron dobrze znosi mrożenie, a najlepiej sprawdzi się makaron ugotowany al dente, który po rozmrożeniu nie będzie się rozpadał. Najlepiej podzielić go na porcje, lekko skropić olejem, włożyć do woreczków lub pojemników do mrożenia i przechowywać w zamrażarce do 2–3 miesięcy.

Przy rozmrażaniu wystarczy wrzucić go na chwilę do wrzątku lub podgrzać na patelni z odrobiną wody, a on zachowa swoją strukturę i smak. Mrożenie to doskonałe rozwiązanie, aby w pełni wykorzystać ugotowany makaron i unikać marnowania jedzenia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni