Zamiast w piekarniku, zrób lazanię na patelni. Bez układania warstw i całej masy garnków
Lazania to jedno z tych dań, które z pewnością kojarzy ci się ze skomplikowaną procedurą przygotowania i stertą brudnych garnków. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Kulinarną perełkę włoskiej kuchni możesz przygotować w jednym naczyniu. Co więcej, bez konieczności składania kilku warstw. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na lazanie z patelni:
- 800 passaty pomidorowej,
- 400 g wołowiny w mielonej formie,
- 200 g włoskiej kiełbaski,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 120 ml czerwonego wina (opcjonalnie),
- 8 płatów makaronu do lazanii,
- 150 g serka mascarpone,
- 30 g tartego parmezanu,
- 200 g tartej mozzarelli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- 1 garść świeżej bazylii.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu użyliśmy patelni o średnicy 30 cm.
- Pierwszy etap przygotowania naszej lazanii to przelanie passaty pomidorowej do smażącego się z warzywami mięsa i doprawienie całości solą oraz pieprzem. Po dodaniu tych składników przykryj patelnię pokrywką i gotuj mieszankę na małym ogniu ok. 2 godzin.
- Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość naczynia.
- Do przepisu możesz użyć czerwonego wina. Nie jest to jednak konieczne.
- Po dodaniu parmezanu i świeżej bazylii kontynuuj gotowanie na patelni przez kolejne 40 minut.
- Po tym czasie dodaj na patelnię płaty surowego makaronu. Wcześniej połam je na pół. Danie gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- W lazanii nie może zabraknąć oczywiście serowego dodatku. Do naszego przepisu nie musisz robić specjalnie sosu beszamelowego. Wystarczy, że dodasz na patelnię mascarpone i tartą mozzarellą. Otrzymana mieszanka będzie idealnie kremowa.
- Po raz ostatni przykryj patelnię i gotuj całe danie jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie ser dodany do patelni powinien dobrze się rozpuścić.
- Na koniec wystarczy przełożyć makaron z dodatkami na talarze i zabrać się do jedzenia. Smacznego.