Brokuł w takim wydaniu zjedzą nawet dzieci. Ten makaron to mój obiadowy hit

Zapomnij o nudnych brokułach, które dzieci rzucają na bok talerza. Ten makaron z brokułami jest kremowy, pyszny i prosty. W 20 minut masz obiad, który ratuje nie tylko twój czas, ale i rodzinne podniebienia.

Makaron z brokułamiMakaron z brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma nic lepszego niż szybki obiad, który nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, a przy tym jest pełen wartości odżywczych. Makaron z brokułami to właśnie taki hit: łączy w sobie świeże warzywa, delikatną szynkę i kremowy sos na bazie śmietany. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też zachęcająco wygląda na talerzu, co ułatwia przekonanie nawet najbardziej opornych maluchów do spróbowania zdrowych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Jak przygotować makaron z brokułami, żeby każdy się nim zajadał?

Makaron z brokułami to idealne danie, gdy chcesz szybko coś ogarnąć, a jednocześnie nie chcesz serwować rodzinie kolejnej porcji bezsmakowej papki. Dzięki chrupiącym, zielonym bukietom i kremowemu sosowi z szynką, to danie zyskuje wyjątkowy charakter. Do tego szybkie przygotowanie. W 20 minut zyskujesz sycący i zdrowy obiad, który zaskoczy każdego.

Składniki:

  • 250 g makaronu (penne, świderki lub tagliatelle),
  • średni brokuł,
  • 150 g szynki,
  • 200 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (możesz użyć wegańskich wersji, jeśli lubisz lub nie tolerujesz mleka),
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około pół szklanki wody z gotowania.
  2. Wrzuć różyczki brokuła do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą, aby zachowały intensywny zielony kolor i chrupkość.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Uważaj, by się nie przypalił.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, smaż przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni.
  5. Wrzuć brokuły na patelnię, wymieszaj z szynką i czosnkiem.
  6. Dodaj śmietanę (lub jogurt) i delikatnie wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolej trochę zachowanej wody z makaronu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, by sos oblepił całość. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Podawaj od razu, można posypać startym parmezanem lub świeżą pietruszką dla podkręcenia smaku. Jeśli masz ochotę, możesz doprawić danie gałką muszkatołową, imbirem lub ulubionymi ziołami. Ja często dodaję oregano lub zioła prowansalskie. Zdarza się też, że nie używam śmietany, tylko mleczka kokosowego. Taki makaron wyjdzie smaczny, nawet gdy wymienisz brokuły na szpinak.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne