Brokuł w takim wydaniu zjedzą nawet dzieci. Ten makaron to mój obiadowy hit
Zapomnij o nudnych brokułach, które dzieci rzucają na bok talerza. Ten makaron z brokułami jest kremowy, pyszny i prosty. W 20 minut masz obiad, który ratuje nie tylko twój czas, ale i rodzinne podniebienia.
Nie ma nic lepszego niż szybki obiad, który nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, a przy tym jest pełen wartości odżywczych. Makaron z brokułami to właśnie taki hit: łączy w sobie świeże warzywa, delikatną szynkę i kremowy sos na bazie śmietany. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też zachęcająco wygląda na talerzu, co ułatwia przekonanie nawet najbardziej opornych maluchów do spróbowania zdrowych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!
Jak przygotować makaron z brokułami, żeby każdy się nim zajadał?
Makaron z brokułami to idealne danie, gdy chcesz szybko coś ogarnąć, a jednocześnie nie chcesz serwować rodzinie kolejnej porcji bezsmakowej papki. Dzięki chrupiącym, zielonym bukietom i kremowemu sosowi z szynką, to danie zyskuje wyjątkowy charakter. Do tego szybkie przygotowanie. W 20 minut zyskujesz sycący i zdrowy obiad, który zaskoczy każdego.
Składniki:
- 250 g makaronu (penne, świderki lub tagliatelle),
- średni brokuł,
- 150 g szynki,
- 200 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (możesz użyć wegańskich wersji, jeśli lubisz lub nie tolerujesz mleka),
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około pół szklanki wody z gotowania.
- Wrzuć różyczki brokuła do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą, aby zachowały intensywny zielony kolor i chrupkość.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Uważaj, by się nie przypalił.
- Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, smaż przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni.
- Wrzuć brokuły na patelnię, wymieszaj z szynką i czosnkiem.
- Dodaj śmietanę (lub jogurt) i delikatnie wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolej trochę zachowanej wody z makaronu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, by sos oblepił całość. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.
Podawaj od razu, można posypać startym parmezanem lub świeżą pietruszką dla podkręcenia smaku. Jeśli masz ochotę, możesz doprawić danie gałką muszkatołową, imbirem lub ulubionymi ziołami. Ja często dodaję oregano lub zioła prowansalskie. Zdarza się też, że nie używam śmietany, tylko mleczka kokosowego. Taki makaron wyjdzie smaczny, nawet gdy wymienisz brokuły na szpinak.