W tym szybkim i prostym przepisie znajdziesz wszystko to, co najlepsze: kultowy makaron, delikatną i kruchą rybę oraz śmietankowy sos z orzeźwiającą cytrynową nutką. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu w tym przypadku jest odpowiednie przygotowanie ryby. Aby była idealnie soczysta i krucha, przed pieczeniem dopraw ją przy pomocy soli. Nie zapomnij też o oliwie z oliwek i soku z cytryny. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku na wideo.
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna (skórka starta i sok),
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- ¼ szklanki startego parmezanu,
- ¼ posiekanej natki pietruszki,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Ryba:
- 200 g fileta z białej ryby,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przydatne informacje:
- Doprawioną białą rybę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Podczas odcedzania makaronu możesz zachować trochę wody z garnka i dodać go do sosu. Będzie jeszcze bardziej kremowy.
- Upieczoną rybę podzielisz na mniejsze kawałki przy pomocy zwykłej łyżki. Jest to szybki i sprawdzony patent kuchenny, który stosuje od lat.