WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim

Świeże grzyby, pyszny bulion i makaron to cały sekret tej doskonałej zupy. Enoki i shiitake mają świetny smak i aromat, wystarczy więc dodać kilka prostych składników, aby stworzyć to wyjątkowe i uzależniające danie. Połączenie ich z azjatyckim bulionem tworzy cały smak tej prostej zupy.Wy próbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckimZupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim
Anna Kamińska

Bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu ponzu z limonką
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych grzybów azjatyckich – enoki i shiitake
  • sok z połowy limonki
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • szczypiorek
  • kolendra

Przepis

  • Do garnka wlej wodę i dodaj składniki bulionu, oprócz sosu ponzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby uzupełnij bulion gorącą wodą.
  • Kiedy bulion jest gotowy, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Wyłącz płytę/ogień i dodaj makaron. Przykryj zupę pokrywą i zostaw na 3-4 minuty. Teraz dodaj sos ponzu i sok z limonki.
  • Rozlej zupę do misek i udekoruj szczypiorkiem i kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru