Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim
Świeże grzyby, pyszny bulion i makaron to cały sekret tej doskonałej zupy. Enoki i shiitake mają świetny smak i aromat, wystarczy więc dodać kilka prostych składników, aby stworzyć to wyjątkowe i uzależniające danie. Połączenie ich z azjatyckim bulionem tworzy cały smak tej prostej zupy.Wy próbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Bulion:
- 1 litr wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu ponzu z limonką
- sól morska i pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
- 300 g świeżych grzybów azjatyckich – enoki i shiitake
- sok z połowy limonki
- 200 g chińskiego makaronu jajecznego
- szczypiorek
- kolendra
Przepis
- Do garnka wlej wodę i dodaj składniki bulionu, oprócz sosu ponzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby uzupełnij bulion gorącą wodą.
- Kiedy bulion jest gotowy, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wyłącz płytę/ogień i dodaj makaron. Przykryj zupę pokrywą i zostaw na 3-4 minuty. Teraz dodaj sos ponzu i sok z limonki.
- Rozlej zupę do misek i udekoruj szczypiorkiem i kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl