Sos do spaghetti robię w piekarniku. Po takim obiedzie talerze są idealnie czyste
Ten przepis to najlepszy dowód na to, że pyszny obiad wcale nie musi składać się z wielu skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć makaron spaghetti z sosem na bazie upieczonych warzyw. Dokładną instrukcję przygotowania makaronowej uczty znajdziesz w naszym wideo, zaś lista składników czeka poniżej.
Składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 długie czerwone papryki,
- 800 g pomidorków koktajlowych,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 60 g parmezanu,
- 200 g ricotty,
- 1 szkl. świeżej bazylii,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli.
Dodatki:
- 320 g ugotowanego makaronu spaghetti,
- parmezan,
- pomidorki koktajlowe do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania warzyw, które mają trafić do piekarnika. Zanim umieścisz je w naczyniu żaroodpornym, koniecznie rozłóż na spodzie papier do pieczenia. Kuchenny gadżet okaże się bardzo pomocy na późniejszym etapie pracy nad obiadem.
- Warzywa z dodatkami piecz przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Po ostudzeniu usuń skórkę z upieczonych papryk.
- Zawartość naczynia przełóż do blendera kielichowego. I to właśnie w tym momencie przyda się papier do pieczenia w roli lejka. Dzięki temu rozwiązaniu w szybki i prosty sposób przeniesiesz całą mieszankę do kuchennego sprzętu.
- Dodaj pozostałe składniki i zblenduj całość na gładki sos.
- Mieszankę przetrzyj dodatkowo przez sitko i połącz na patelni z ugotowanym w sposób al dente makaronem.
- Po dokładnym wymieszaniu serwuj gotowe danie z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.
- Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 4 porcje obiadowe.