Włoskie danie, które dodaje energii. Tak pyszne, że będziesz wylizywać talerz

Makaron z pesto z suszonych pomidorów to esencja włoskiej kuchni zamknięta w prostym i niezwykle aromatycznym daniu. Każdy kęs przenosi wprost do słonecznej Italii, gdzie intensywny smak pomidorów dojrzewających w słońcu spotyka się z aksamitną konsystencją makaronu i orzechową nutą migdałów. To propozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i szybkością przygotowania - w kilkanaście minut możesz mieć na stole danie jak z włoskiej trattorii.

Makaron z czerwonym pesto posmakuje każdemuMakaron z czerwonym pesto posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mayer

Suszone pomidory to prawdziwe kulinarne złoto. Są bogate w likopen, który działa jak silny przeciwutleniacz, wspiera serce i chroni komórki przed starzeniem. Dostarczają także witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wchłanianie żelaza. W połączeniu z migdałami, pełnymi zdrowych tłuszczów i białka, pesto otrzymuje kremową konsystencję i wyjątkowy smak.

Makaron jest doskonałym źródłem węglowodanów, które uwalniają energię stopniowo, zapewniając siłę i koncentrację na wiele godzin. Całość możesz podać z listkami świeżej bazylii i odrobiną parmezanu, by wydobyć pełnię włoskiego wyrazu potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Przepis na makaron z pesto z suszonych pomidorów

To danie, które nie tylko syci, ale też poprawia nastrój, czyli tak, jak potrafi to tylko kuchnia z serca Italii. Jak zrobić makaron z pomidorowym pesto? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 porcja makaronu (50 g),
  • 1 garść suszonych pomidorów (30 g),
  • 1 łyżka migdałów (10 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Ugotuj makaron

Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Namocz suszone pomidory

Krok 2. W miseczce umieść suszone pomidory. Zalej je wrzątkiem i odstaw na około 5 minut. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby wszystkie pomidory były przykryte.

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Pokrój składniki pesto

Krok 3. Czosnek obierz i drobno pokrój. Migdały drobno posiekaj. Pomidory odcedź (najlepiej na sitku) i pokrój w mniejsze kawałki.

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Zblenduj wszystkie składniki pesto

Krok 4. W wysokim naczyniu, np. pojemniku do blendera, umieść pomidory, migdały, czosnek, oliwę i odrobinę wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na jednolitą masę.

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Makaron połącz z pesto

Krok 5. Odcedzony makaron od razu połącz z pesto z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszaj. 

Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Przełóż na talerz

Krok 6: Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości