Lukier – historia, rodzaje, zastosowanie, domowy a sklepowy

Lukier jest jednym z najpopularniejszych elementów dekoracyjnych w cukiernictwie. Posiada ciekawą historię i świetnie smakuje. Warto jednak unikać lukru kupnego, ponieważ zawiera wiele substancji szkodzących zdrowiu.

Lukier to doskonały element dekoracyjny
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
SKOMENTUJ

Lukier – historia

Do okresu oświecenia biały cukier był produktem raczej rzadkim. Dopiero nowe trendy cukiernicze tej epoki nadały mu znaczenia w sferze dekoracji deserów.

Jak to zwykle bywa z wynalazkami sztuki kulinarnej, pierwsze wyrobienie lukru było prawdopodobnie wynikiem zwykłego niedopatrzenia, a nie spełnieniem wizji kreatywnego cukiernika. Otóż dawniej jedną z metod konserwacji produktów cukierniczych było zatapianie ich w syropie cukrowym. Bardzo możliwe, że pewnego dnia jedna z osób odpowiedzialna za ten proces wyrobiła zbyt gesty syrop, a tym samym odkryła przepyszną polewę lukrową.

W Polsce wytwarzano lukier już na początku XVIII wieku, a z czasem zaczęto formować z niego ozdabiające stoły formy kwiatowe, figurki i bryły. Lukier był także często barwiony. Aby uzyskać żółty kolor wykorzystywano szafran, zielony – sok ze szpinaku, czerwony – sok z buraków, a niebieski - płatki chabru.

Lukier – rodzaje

Wyróżnia się trzy główne rodzaje lukru:

  • lukier królewski – wyrabiany z cukru pudru i białek jaj, nazywany tak, ponieważ swój początek miał mieć na angielskim dworze królewskim, gdzie używany był do dekoracji królewskich tortów; lukier królewski ma najrzadszą konsystencję, używany jest do umieszczania napisów i wyrabiania niewielkich elementów przestrzennych lub zalewania formy, aby nadać deserowi bazę do dekoracji;
  • glazurę, czyli lukier cukierniczy; lukier o średniej konsystencji, używany w cukiernictwie najczęściej; wyrabiany jest z cukru pudru, wody i opcjonalnie soku; nadaje się do wykonywania bardziej precyzyjnych ozdób;
  • lukier plastyczny, najgęstszy rodzaj lukru, z którego wykonuje się figurki, kwiaty jadalne oraz inne spójne elementy dekoracyjne.

Lukier – zastosowanie

Lukier stosuje się do dekoracji tortów, babeczek, ciast i pączków. Z racji tego, że ma kleistą konsystencję, świetnie sprawdza się jako baza, jeśli słodkości chcemy posypać wiórkami kokosowymi, drobnymi bakaliami lub kolorową posypką.

Lukier – domowy a sklepowy

Jeśli do ciasta lub tortu chcemy dodać lukier, zdecydowanie lepiej jest go zrobić samemu. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. Domowy lukier (choć kaloryczny i bogaty w tłuszcze trans podnoszące poziom cholesterolu i wywołujące otyłość) jest gwarancją, że nie nakarmimy siebie i bliskich mieszanką konserwantów, a niestety taka możliwość występuje, gdy wybierzemy lukier ze sklepu.

Kupny lukier może bowiem zawierać takie substancje jak olej palmowy sprzyjający zatorom żylnym i otyłości czy sorbinian potasu – zamiennik benzoesanu sodu. Ponadto, w składzie lukru ze sklepu możemy znaleźć glicerynę oraz syrop glukozowy, a w tych kolorowych także koszenilę – sztuczny barwnik pozyskiwany drogą rozdrabniania ciał pluskwiaków.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg