Domowe syropy

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Nie tylko na kaszel

Obraz
© Shutterstock.com

Słowo syrop w pierwszej kolejności kojarzy się nam z lekarstwem, ale przecież słodkie, czekoladowe, karmelowe czy pomarańczowe sosy dodajemy do deserów, naleśników, herbaty lub kawy. Te, które możemy dostać w sklepach, nafaszerowane są chemią i sztucznymi barwinkami. Dlatego lepiej jest przygotować je samemu w domu, wówczas mamy pewność, co się w nich znajduje. Przekonaj się, że zrobienia domowego syropu wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje!

/ 6Domowy syrop z cebuli na kaszel

Obraz
© Shutterstock.com

Prawie każdy pamięta z dzieciństwa smak syropu z cebuli, który przygotowywała babcia, kiedy bolało gardło albo doskwierał kaszel. Dziś koncerny farmaceutyczne oferują szeroką gamę produktów na przeziębienie, ale po co je kupować, skoro można przygotować zdrowy i naturalny domowy syrop na kaszel z cebuli? Jest skutecznym i bezpiecznym dla dzieci środkiem w walce z przeziębieniem. Nie tylko leczy kaszel, ale także zapobiega anemii i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo jest słodki, więc dzieci nie powinny mieć problemu z przyjmowaniem go.

Aby przygotować domowy syrop, ktróry pomoże w walce z przeziębieniem, potrzebujesz dwóch cebul i miodu (lub cukru).

Przygotowanie:
Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Włóż ją do miseczki i dobrze wymieszaj z dużą ilością cukru lub czterema łyżkami miodu. Przykryj miseczkę talerzem i poczekaj 5 godzin, by cebula zdążyła puścić sok. Odcedź syrop i podawaj go dziecku co 2-3 godziny po jednej łyżeczce.

/ 6Złoty syrop karmelowy z nutką cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy -  karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt cię zaskoczy.

  • 1,2 kg cukru,
  • 3/4 l wody,
  • 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny.

Przygotowanie:
Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go ćwierć litra wody i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj na ogniu średniej wielkości. Od momentu, kiedy cukier z wodą zaczną wrzeć, nie mieszaj zawartości garnka. Gotuj do chwili skarmelizowania się cukru - mieszanka nadal będzie rzadka, ale przybierze ciemnozłoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż wówczas będzie miał gorzki smak. Teraz możesz już zdjąć garnek z palnika i wlać ostrożnie pół litra wrzącej wody. Następnie wsyp kilogram cukru i wlej sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu ok. 45 minut (już nie mieszając), aż syrop trochę zgęstnieje. Pamiętaj, że gorący syrop nie będzie zbytnio gęsty - kiedy go ostudzisz, powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Teraz wystudź go i przelej do słoiczków.

/ 6Syrop czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Smakuje zawsze! Jest idealny do deserów, ciast, kawy, czy jako polewa do lodów. Ten syrop posmakuje wam tak bardzo, że będziecie musieli powstrzymywać się, by nie wyjeść go łyżeczką.

  • 4 łyżki naturalnego kakao,
  • 4 łyżki miodu,
  • nasiona z laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • 300 ml wody.

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob nasionka. Wrzuć je do miseczki z 4 łyżkami kakao i wymieszaj. Dodaj miód i tyle wody, by składniki mogły się połączyć, a resztę zagotuj w garnuszku. Teraz do gotującej się wody wlej masę kakaową i cały czas mieszaj. Poczekaj, aż zawartość garnka znowu zawrze – wtedy wyłącz ognień, ostudź syrop czekoladowy i przelej go do buteleczki. Gotowe!

/ 6Syrop pomarańczowy

Obraz
© Shutterstock.com

Smakuje szczególnie zimą jako dodatek do gorącej herbaty, ale także latem – rozcieńczony w wodzie z lodem, stanie się orzeźwiającym i pysznym napojem. Świetnie nadaje się także do deserów – stworzy idealną kompozycję smakową z panna cottą.

  • sok wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie:
Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem i dodaj do niej sok pomarańczowy wymieszany ze skrobią. Wszytko zamieszaj i gotuj przez ok. 10-15 minut. W tym czasie syrop powinien zgęstnieć. Kiedy będzie gotowy, ostudź go i przelej do buteleczki.

/ 6Syrop miętowy

Obraz
© Shutterstock.com

Idealny do orzeźwiających w upalne dni napojów, ale świetnie smakuje także z zieloną herbatą. A co powiesz na mus czekoladowo-miętowy? To chyba najlepsze zastosowanie tego syropu. Spróbuj koniecznie!

  • ok. 20 gałązek mięty,
  • 250 g cukru lub 4 łyżki miodu,
  • 1 l wody,
  • wyciśnięty sok z cytryny.

Przygotowanie:
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. W tym czasie umyj gałązki mięty, zwiąż je nitką w pęczek, włóż do gotującego się syropu i dolej sok z cytryny. Zamieszaj zawartość garnka, zdejmij go z ognia, przykryj i pozostaw na całą noc. Następnego dnia wyjmij miętę, przecedź syrop przez gęste sito i ponownie zagotuj. Teraz przelej do syrop butelek i gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany