Sorbinian potasu - E202
Większość z nas zwraca uwagę na to, co je. Czytając etykiety z niepokojem patrzymy na tajemnicze cyfry, które poprzedza symbol E. Jednak czy wiemy co się pod nimi kryje i czy muszą to być szkodliwe dla naszego zdrowia substancje? Okazuje się, że nie. Tak jest chociażby z sorbinianem potasu – jednym z najpopularniejszych dodatków do żywności. Na szczęście jest także jednym z najbezpieczniejszych dla ludzkiego organizmu konserwantów.
Czym jest sorbinian [potasu](https://portal.abczdrowie.pl/potas-trzy-mrozace-krew-w-zylach-fakty-o-potasie-czyli-co-tak-naprawde-warto-o-nim-wiedziec)?
Wykorzystanie konserwantów w żywności jest wymuszone przez cywilizację. Kiedyś, rzeczywiście, ludzkość obywała się bez nich, jednak wiązało się to z dość długim przygotowaniem produktu, aby nadawał się do zjedzenia po kilkunastu dniach, a nawet miesiącach. Wędzarnie, w których z jałowca przygotowywało się boczek, szynki czy kiełbasy, a następnie wieszało na strychu, aby mogły poczekać na spożycie, to już przeszłość. Jeszcze nasi rodzice pamiętają także beczki z kiszoną kapustą lub ogórkami, bądź tzw. lodownie, a więc piwnice, wykopane w ziemi i wyłożone lodem. Teraz nie dysponujemy zazwyczaj czasem na tak długie przygotowywanie żywności, no i często zwyczajnie się to nie opłaca. Ponadto mamy dostęp do wielu substancji chemicznych, których zastosowanie podnosi nie tylko atrakcyjność, ale także jakość produktu.
Stosowanie sorbinianu potasu (E202) w przemyśle spożywczym jest na tyle powszechne, że jeśli chcielibyśmy zupełnie wyeliminować go z diety, musielibyśmy zrezygnować z większości przetworzonych produktów. E202, jest to sól potasowa kwasu sorbinowego (mają niemal takie same właściwości, jednak forma potasowa lepiej rozpuszcza się w wodzie), substancja konserwująca, którą otrzymuje się na drodze reakcji chemicznej kwasu sorbowego z wodorotlenkiem potasu. Związek ten występuje także naturalnie w owocach jarzębiny europejskiej.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym E202
Sorbinian potasu jest szczególnie ceniony ze względu na fakt, że jest bezwonny i nie daje posmaku. Po co się go używa? Poprzez hamowanie rozwijania się mikroorganizmów (takich jak drożdże, grzyby i bakterie z wyjątkiem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, które są naturalną florą bakteryjną człowieka) oraz działania enzymów, które mogłyby wpływać na szybsze psucie się produktów, E202 wydłuża ich przydatność do spożycia. Dodaje się go jako konserwant w dżemach, niskocukrowych i małokalorycznych galaretkach, margarynach o zawartości tłuszczu do 60 proc., różnych polewach (np. do syropów i lodów), czekoladzie, oleju i rybach (świeże ryby zanurza się w roztworze sorbinianu potasu przed ich wędzeniem).
Nierzadko jest także dodatkiem spożywczym w kandyzowanych lub suszonych owocach i warzywach, świeżych, nieobranych owocach cytrusowych, gnacchi ziemniaczanym, pieczywie (chlebie żytnim, krojonym i pakowanym), pieczywie cukierniczym (drożdżówkach, pączkach), wypiekach, nadzieniach do nadziewanych makaronów, jogurtach, serach (dojrzewających pakowanych i przekładanych, pokrojonych w plasterki i serkach topionych), mięsach, które zostały poddane obróbce cieplnej i napojach bezalkoholowych. Sorbinian potasu jest używany także w przypadku wina, wpływając na jego dalszą fermentację.
Sorbinian potasu możesz wykorzystać także w swojej kuchni
Niektórzy z chęcią wykorzystują konserwujące działanie sorbinianu potasu przygotowując swoje potrawy. W internecie bądź w sklepie z dodatkami do żywności można go kupić za około 27 zł za kilogram. Jednak tak duża ilość zwykle nie jest nam potrzebna (na początek możemy zakupić 10 gramów), zwłaszcza, że chcąc go użyć jako dodatek do produktu żywnościowego i tak musimy rozcieńczyć go do roztworu 25 proc. Aby przygotować roztwór z 25 gramów sorbinianu, rozpuść go w 75 mililitrach wody (powinna mieć 20 st. C). Uzyskasz wówczas roztwór o pojemności 100 ml. Dokładnie go wymieszaj i zamknij szczelnie w słoiczku i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Jeżeli chcesz, aby przygotowywana przez ciebie żywność miała dłuższą trwałość, zanim poddasz coś obróbce cieplnej, dodaj 1 łyżeczkę (5 ml) do potrawy.
Czy sorbinian potasu jest szkodliwy dla zdrowia?
Zawsze z trwogą patrzymy na dodawane do żywności konserwanty. Jednak większość z tych używanych popularnie, nie jest szkodliwych dla zdrowia. Tak też jest z E 02, który jest nietoksyczny i bezpieczny w użytkowaniu. Co więcej, powszechnie uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności. Maksymalne, bezinwazyjne dzienne spożycie E 202 wynosi 25 mg na kilogram masy ciała. Bardzo rzadko (w znacznie przekroczonych dawkach) może wywoływać reakcje alergiczne np. podrażnienie skóry (wysypkę), astmę, ból brzucha, biegunki czy wymioty.
Ciekawostką jest, że oprócz przemysłu spożywczego, sorbinian potasu wykorzystuje się także w farmacji, do konserwacji niektórych środków farmaceutycznych np. leków czy maści oraz w kosmetyce: w szamponach, kremach i płynach do higieny osobistej. Zakupiony w sklepie sorbinian potasu wygląda jak krystaliczny proszek o białej bądź lekko żółtej barwie. Występuje także w postaci granulek.
Kornelia Ramusiewicz