Cenny szafran
Jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, ale wszystko wskazuje na to, iż wywodzi się z Orientu. Jest to najdroższa przyprawa świata ponieważ otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego krokusa.
Jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, ale wszystko wskazuje na to, iż wywodzi się z Orientu. Jest to najdroższa przyprawa świata ponieważ otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego krokusa.
Co kraj to obyczaj
Wiele krajów ma swój preferowany sposób wykorzystania szafranu. W Indiach jest niezbędnym składnikiem licznych potraw z ryżu i słodyczy. Używa się go również w medycynie oraz podczas obrzędów religijnych, a w Arabii Saudyjskiej kawa zawiera między innymi szafran. Natomiast na północy Włoch i południu Szwajcarii, szafran jest niezbędny w przygotowaniu sławnego risotto. Tymczasem w Szwecji tradycją jest pieczenie chleba z szafranem w dniu Świętej Łucji, a w Hiszpanii dodawany jest do słynnej paelli, fabado i pote galicyjskiego.
Dla wszystkich ludów znających i używających szafranu przyprawa ta zawsze była synonimem luksusu. Gdziekolwiek, kiedykolwiek i w jakiejkolwiek dziedzinie go używano (w kuchni, kosmetyce lub jako barwnik), zawsze robiono to z uwzględnieniem nierozerwalnego związku pomiędzy szafranem, a pojęciem najwyższej jakości.
Obecnie, za najlepszy szafran uchodzi ten pochodzący z hiszpańskiej wyżyny La Mancha. Wydziela zapach grzybów, lukrecji, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Szafran z La Manchy, słynący zarówno z barwy, jak i z aromatu oraz smaku, ma najwyższe notowania wśród znawców, którzy płacą ogromne pieniądze za kilogram przyprawy.
Szafran nadaje potrawie jednocześnie barwę, aromat i smak. To jedyna taka przyprawa na świecie. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nada im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Uważajmy jednak. W nadmiarze szafran nie tylko zepsuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu!
Szafranowa słodycz
Jak wykorzystać to "złoto" w naszej kuchni? Proponujemy przygotowanie wyśmienitych gruszek. Zagotuj w garnku wodę, wsyp 400 g cukru i dodaj starte skórki z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Gruszki obierz i włóż do wody, tak aby były zanurzone. Dadaj jeszcze 6 łyżek miodu i 2
szczypty szafranu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. Gdy gruszki staną się miękkie przekładamy je wraz z syropem do słoika, w którym powinny zostać przez kilka godzin. Podawać możesz jako osobny deser lub dodatek, np. do naleśników.
Inną propozycją może być przygotowanie risotto. Ta prosta, ale przepyszna potrawa spodoba się każdemu. Potrzebujesz ok. 40 g masła, które trzeba roztopić na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij delikatnie na niewielkim ogniu. Teraz kolej na ryż -- szklanka małych
ziarenek musi się natłuścić podczas mieszania na patelni. W odrobinie bulionu rozetrzyj 2 szczypty szafranu i razem ze szklanką bulionu dodaj do smażonego ryżu. Gotować należy powoli, często mieszając. Jeżeli woda wyparuje, dodaj jeszcze bulionu. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Wtedy dodaj 1/4 szklanki parmezanu i odstaw na chwilę. Potrawa gotowa do podania!
qk